Ο ένας μετά τον άλλο, διάφοροι υποψήφιοι κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους να εκτεθούν στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής φαίνεται ότι ωθεί κάποιες κινήσεις να βγουν στην επιφάνεια καθώς η ευκολότερη εκλογή και ο ενισχυμένος ρόλος στη δημιουργία πλειοψηφιών μετά τις εκλογές, αποτελούν κίνητρα και για μικρότερα σχήματα. Πάντως τα “αντάρτικα” σχήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το συντηρητικό χώρο, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και ως συνολική στρατηγική.  

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ απέναντι στο δίπολο Χ. Μέτιος-Κ. Κατσιμίγας επιχειρεί να διεισδύσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδοπης Χ. Τοψίδης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του που επιχειρεί να διεμβολίσει από τα “δεξιά” και μάλιστα με εξίσου καλές σχέσεις με την ηγεσία της ΝΔ, όπως και ο Περιφερειάρχης. Επίσης από τον Έβρο, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς έχει ανακοινώσει έγκαιρα ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης κάτι που δεν συνέβη με τον Κ. Ζαγναφέρη που έκανε τελικά πίσω. Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Κ. Σιμιτσής από την Καβάλα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ.

Στο Δήμο Ξάνθης

Στο Δήμο Ξάνθης συνωστισμός παρατηρείται στο δεξιό χώρο. Δίπλα στην παράταξη της δημοτικής αρχής, το χώρο διεμβολίζει ο συνδυασμός Μ. Τσέπελη μαζί με τον Ι. Καμαρίδη, ο Δ. Μπένης δεν έχει αρνηθεί ότι θα επαναληφθεί η κάθοδος του συνδυασμού”Συμμετέχω” και στις δύο περιπτώσεις με πολύ μεγάλη πόλωση απέναντι στη δημοτική αρχή. Ένας ακόμη συνδυασμός από τη συντηρητική παράταξη θα είναι αυτός του  Γ. Παπαχρόνη ενώ φήμες υπήρξαν και για τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει.  Στον αντίποδα, το τοπίο στους άλλους πολιτικούς χώρους είναι πιο ξεκάθαρο και συμπαγές καθώς η παράταξη του Σ. Μελισσόπουλου έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετό καιρό  και πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις εδώ και ένα χρόνο ενώ αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Ξάνθης μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Τάσου Τεφρωνίδη.

Στους μικρότερους Δήμους

Στους μικρότερους Δήμους, στα Άβδηρα απέναντι στη νυν Δημοτική Αρχή και την παράταξη του Γ. Τσιτιρίδη φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ένα κεντροαριστερό μέτωπο, που συγκροτούν οι παρατάξεις Τσολακίδη-Καλιαμπάκα με νέο επικεφαλής. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η τεράστια σύγκρουση στην παράταξη της δημοτικής αρχής μεταξύ του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΑ και πρώτου σε σταυρούς, Νίκου Χατζόπουλου, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του ενώ ήδη έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό και κάνεις διαρκώς τις επαφές του ο Σάκης Κριτσίνης. Πάντα παρών δηλώνει επίσης ο Δημήτρης Γαλανόπουλος

Στον Τόπειρο τα πράγματα εμφανίζονται πιο σαφή. Απέναντι στην νυν δημοτική αρχή και το Θ. Μίχογλου θα βρεθούν άλλοι τρεις συνδυασμοί. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άγγελος Κηλικιώτης , ο πρώην Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Χατζηευαγγέλου Κώστας Δαλάτσης ενώ η διάσπαση της παράταξης της δημοτικής αρχής έχει ως κύριο εκφραστή τον τέως Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Νίκο Κιατίπη που ξεκίνησε το συνδυασμό του.

Τέλος στο Δήμο Μύκης, δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη ανοιχτά οι υποψηφιότητες που θα βρεθούν απέναντι στο νυν Δήμαρχο Καπζά Τζεμήλ.

Αλλαγές στο Δήμο Κομοτηνής

Στο Δήμο Κομοτηναίων, επίσης υπάρχει πλήρης αλλαγή του τοπίου και νέα σχήματα. Την παράταξη του Δημάρχου Γ. Πετρίδη που αποχωρεί, αναλαμβάνει ο Γ. Γκαράνης ενώ απέναντι θα βρεθεί η παράταξη του Προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη, που ανέλαβε την αρχηγία αντί της Φελίνας Καζάκου. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει για την ώρα αυτόνομη αφού δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες τη Ε. Λαφτσή για κεντροαριστερό πόλο.   Στο τοπίο εμφανίστηκε πλέον και ο πρώην Δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και βρίσκεται στον κεντροαριστερό χώρο. Παραμένει στο τοπίο η ακροδεξιά παράταξη υπό τον Κ. Καραϊσκο.

Το παράδοξο, πάντως, καταγράφηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο Δήμαρχος Β. Λαμπάκης, που διαθέτει άλλωστε το χρίσμα της ΝΔ, με επιστολή του φέρεται να ζητά τη στήριξη του…. Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο, κάτι που προκαλεί συζητήσεις τόσο στον κυβερνητικό χώρο όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε όλες τις περιπτώσεις το ΚΚΕ παραμένει στο ρόλο που είχε με τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.