Το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, συνεχίζοντας  την παράδοση στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμμετέχει σε τρία  Ευρωπαϊκά  προγράμματα ERASMUS PLUS.

1ο Πρόγραμμα: Στο  πλαίσιο της  Κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης, ΚΑ1 ERASMUS+, με τίτλο προγράμματος: “Επίκαιρα θέματα στην Εκπαίδευση – Πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου”.

Το 2ο ΕΠΑΛ, ως σχολείο επαγγελματικής εκπαίδευσης με πολλές ιδιαιτερότητες, αντιμετωπίζει αυξημένη σχολική διαρροή, υπερδιπλάσια της αντίστοιχης γενικής εκπαίδευσης.

(Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΥΕ – Διόφαντος, ο νομός Ξάνθης κατατάσσεται 5ος πανελλαδικά σε ποσοστό μαθητικής διαρροής για το σχολικό έτος 2014-15). Αναζητώντας τρόπους για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, 5 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας μετακινήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στη Alcala de Henares, στη Μαδρίτη ώστε να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: “Εκπαίδευση προσωπικού σχολικής μονάδας για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου .

Συνεργασία σχολείων για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών ΚΑ2 των προγραμμάτων ERASMUS+.

2ο Πρόγραμμα: Το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, ένα από τα λίγα συντονιστικά σχολεία της Ελλάδας, είναι επικεφαλής στην ευρωπαϊκή σύμπραξη σχολείων με τίτλο προγράμματος «We all stand together».

  Τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν είναι: Agrupamento de Escolas   Miranda do Corvo – Πορτογαλία, Vadsø videregående skole Βάντσο – Νορβηγία, Gimnazjum nr 23 im. Szarych Szeregów  Πόζναν – Πολωνία, Özel Samsun TAKEV Anadolu Lisesi  Σαμψούντα – Τουρκία,  UGO MURSIA Carini, Παλέρμο- Ιταλία.

Αφορμή του προγράμματος στάθηκε η παρατήρηση ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη αλλάζει. Χιλιάδες οικογένειες φτάνουν στις χώρες μας, με διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες, θρησκείες. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών έχουν δικαίωμα να εκπαιδευτούν στο σχολείο της επιλογής τους και ταυτόχρονα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνήθειες τους. Τα ίδια δικαιώματα όμως έχουν και τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αναπηρίες, Ρομά.

Σκοπός του προγράμματος είναι η  ενίσχυση της ενσωμάτωσης και της ένταξης μαθητών που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα επιδιώκουμε την εύρεση κατάλληλων πρακτικών ώστε να καταπολεμήσουμε την εγκατάλειψη, την αποθάρρυνση, το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την κοινωνική ανησυχία.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα κατάρτισης του προσωπικού στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ανταλλαγές μαθητών στην Πολωνία, Πορτογαλία και Νορβηγία.

Η επόμενη μετακίνηση θα γίνει τον Μάρτιο στο  Carini-Παλέρμο της Ιταλίας και θα είναι η τελευταία μετακίνηση με μαθητές, πριν την τελική συνάντηση των εκπαιδευτικών στη Σαμψούντα της Τουρκίας, που θα αποτελέσει και το κλείσιμο του προγράμματος.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την τελευταία μετακίνηση τον Οκτώβριo του 2018 στο Βάντσο της Νορβηγίας.

 

3ο Πρόγραμμα: Τίτλος προγράμματος: «Flying across borders»

Το σχολείο μας συμμετέχει σε αυτή τη σύμπραξη ως εταίρος. Συντονιστής του προγράμματος είναι το σχολείο Fäladsgården της πόλης Λουντ (Lund) της Σουηδίας και υπόλοιποι εταίροι το Základní škola Brno στο Μπρνο της Τσεχίας και το Colegio Santa María del Pilar – Marianistas στη Σαραγόσα της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης, που είναι μείζον ζήτημα για την Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ευρώπη έχει δει έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών που εγκαταλείπει τον πόλεμο από χώρες όπως η Συρία, να αναζητά ασφαλέστερο έδαφος στην Ευρώπη. Αυτό έχει επηρεάσει ευρέως πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προκαλεί πραγματικά προβλήματα τις κοινωνίες μας. Δυστυχώς, ως επακόλουθο διαπιστώνεται αύξηση της ξενοφοβίας, γεγονός που είναι ανησυχητικό.

Στόχος του προγράμματος είναι η σύγκριση των μεταναστευτικών κινήσεων των ανθρώπων και των πτηνών, για να εκτιμηθεί η αξία των συνόρων στον σύγχρονο κόσμο. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους ως προς το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι απαραίτητη και φυσική κάποιες φορές για τον άνθρωπο, όπως είναι για όλα τα μεταναστευτικά πουλιά.

Επίσης συνεργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να διερευνήσουμε και να μάθουμε περισσότερα για το πώς να συμπεριλάβουμε και να βελτιώσουμε το μαθησιακό περιβάλλον για όλους τους μαθητές.

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων χωρών έγινε στην Ελλάδα και ακολούθησε η ανταλλαγή μαθητών στην Σαραγόσα της Ισπανίας.

Φέτος, με ιδιαίτερη χαρά και προσμονή περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στις 19-23 Νοεμβρίου 2018, στα πλαίσια της επόμενης μετακίνησης του προγράμματος, 19 εκπαιδευτικούς και μαθητές στην πόλη μας!

Ο διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης