Η συζήτηση των ημερών για το σενάριο της υποθετικής δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Σταυρούπολη και οι απόψεις που διατυπώνονται  έφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση της διακοπής λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής και μετατροπής της σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών καθώς και του Στρατοπέδου Σταυρούπολης, ζητήματα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πολιτική αντιπαράθεση. 

Όμως έχει ενδιαφέρον η αναδρομή καθώς και η παράθεση όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Αστυνομική Σχολή: Δεσμεύτηκαν για 10 χρόνια

Η Αστυνομική σχολή είχε κλείσει το Σεπτέμβριο του 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά με Υπουργό Προστασίας του Πολίτη το Ν. Δένδια στο πλαίσιο του αλησμόνητου σχεδίου “Ξένιος Δίας”. Η διακοπή λειτουργίας και η μετατροπή του σε ΠΡΟΚΕΚΑ είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Σε συσκέψεις και συνεντεύξεις της εποχής είχε εκφραστεί η “οργή φορέων” και ο “πανξανθιώτικος ξεσηκωμός”, σύμφωνα με τους τίτλους των ΜΜΕ. Ο τότε κυβερνητικός Βουλευτής Αλ. Κοντός μάλιστα είχε καταφερθεί εναντίον του υπουργού Ν. Δένδια τον οποίο είχε χαρακτηρίσει αναξιόπιστο ενώ σε σχετική σύσκεψη παρουσία και των αυτοδιοικητικών στο Δημαρχείο της Ξάνθης είχε προτείνει να παραιτηθούν όλοι οι αιρετοί από τα αξιώματά τους. Παρών σε όλες τις συναντήσεις ήταν και ο Μητροπολίτης που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία. 

Σε συνάντηση τοπικών φορέων με τον τότε Υπουργό Επικρατείας Δ.Σταμάτη οι φορείς δεν ικανοποιήθηκαν από τις θέσεις του ενώ σε δηλώσεις του τότε ο Ν. Δένδιας ανέφερε οτι το μέτρο θα ήταν προσωρινό και ότι “είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης” καθώς και ότι θα υπάρξει “φύλαξη και στεγανοποίηση του Έβρου”.

Η έλευση των μεταναστών στην Αστυνομική Σχολή, εξάλλου, είχε μια ακόμη πολύ δυσάρεστη επίπτωση για την περιοχή καθώς έδωσε χώρο και ρητορική βάση προκειμένου να κάνει την εμφάνισή της η Χρυσή Αυγή στην Ξάνθη. Ακολούθησαν εκφοβισμοί σε σπίτια πολιτικών αλλά και επιδρομές μηχανοκίνητων ταγμάτων εφόδου σε μειονοτικούς οικισμούς, μια δράση που συνέχισε και κορυφώθηκε με έξαρση της βίας και επιθέσεις σε μειονοτικούς και εκπαιδευτικούς στο κέντρο της πόλης για αρκετούς μήνες, μέχρι το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Απριλίου του 2013.

Είχαν υπογράψει δέσμευση μέχρι το 2024 !

Όμως υπάρχει κάτι που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ και εντόπισε η έρευνα του xanthi2.gr καθώς στην τότε προγραμματική περίοδο 2008-2013 το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 897.893.67 €, ποσό που περιελάμβανε τις δαπάνες για την κτιριακή αναβάθμιση, τη βελτίωση των υποδομών, προμήθειες, εξοπλισμό και συμπληρωματικά έργα. Σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής για την υπ. αριθ. 2012/718/ΕΕ εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής της 20ης Σεπτεμβρίου 2012 “το ακίνητο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στο σκοπό που αναφέρεται για ελάχιστη περίοδο 10 ετών μετά την καταληκτική ημερομηνία του έργου. Με βάση στα σχετικά έγγραφα η χώρα έχει δεσμευτεί να λειτουργεί ως ΠΡΟΚΕΚΑ μέχρι το 2024, διαφορετικά θα υποστεί σοβαρή δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή επιστροφή των πόρων που δαπανήθηκαν, αναλογικά με τα χρόνια που δεν θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό του έργου !

Έτσι, όλα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν το 2012 και οι υποσχέσεις που δόθηκαν περί προσωρινού μέτρου μάλλον δεν είχαν αντίκρισμα και εξαπάτησαν την κοινή γνώμη αφού είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις 10 ετών. Πάντως ξεχάστηκαν αρκετά γρήγορα.

Στρατόπεδο Σταυρούπολης. Πότε συζητούσαν πάλι για μετανάστες στη Σταυρούπολη

Το στρατόπεδο της Σταυρούπολης, που ήρθε στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό με τις φήμες για δημιουργία hotspot. Eίχε έκλεισε ως εγκατάσταση και ως 557 Τάγμα Νεοσυλλέκτων το Μάρτιο του 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο πλαίσιο των περικοπών του πρώτου μνημονίου, ταυτόχρονα με άλλα 7 μικρά στρατόπεδα. Είχε αντιδράσεις μάλιστα ο Δήμος Ξάνθης με ένα ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα σε βάρος της τότε κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις της ΝΔ τότε ως αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές ενώ ακολούθησε πολύ έντονη πολιτική αντιπαράθεση των δύο πρώην Υπουργών Α. Κοντού και Σ. Ξυνίδη μετά την κατάθεση ερώτησης από τον Αλ. Κοντό στη Βουλή όπου αναφέροταν σε πιθανή δημιουργία κέντρου φύλαξης στο Στρατόπεδο της Σταυρούπολης το Μάιο του 2011 με τον Σ. Ξυνίδη να κατηγορεί για κινδυνολογία διαψεύδοντας επίσης ότι θα έκλεινε το Νοσοκομείο, το στρατωτικό Νοσοκομείο και η Αστυνομική Σχολή. Η οποία τελικά έκλεισε από την κυβέρνηση Σαμαρά μετά από 1,5 χρόνο.

Πάντως ο Αλ. Κοντός επέμεινε και το 2012 με κυβέρνηση ΝΔ, και είχε καταθέσει και νέα κοινοβουλευτική ερώτηση με το ίδιο θέμα με τα αρμόδια υπουργεία να διαψεύδουν την περίπτωση δημιουργίας κέντρου κράτησης και να επισημαίνουν, επίσης, ότι το κλείσιμο της Αστυνομικής Σχολής θα ήταν προσωρινό…

Έτσι μερικά πράγματα επαναλαμβάνονται σε σταθερή βάση και η ιστορία ξεχνιέται πολύ γρήγορα.