Την απόλυτη συμφωνία του με τις αποφάσεις που από κοινού έλαβαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τη διαγραφή των ιερών από το μητρώο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ο χαρακτηρισμός αυτός θεωρείται ως «ρετσινιά», εκφράζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

«Το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Σεβασμιότατος δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου, σημειώνοντας πως «ο  Αρχιεπίσκοπος πολύ σωστά κάνει, εγώ συμφωνώ απόλυτα. Δεν πατάει πάνω σε σάπιο σανίδι, αυτό που ήταν το παράπονό μας και το αίσθημα που βιώναμε τόσα χρόνια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός να λέει οι παπάδες γίνανε δημόσιοι υπάλληλοι», εξήγησε ο μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς, δεν έχουμε οκτάωρο και δεν τελειώνει η υπευθυνότητα μας μόλις τελειώνει η υπηρεσία μας. Ο ιερέας είναι με τα ράσα όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι παπάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το πετραχήλι στον λαιμό ακόμη και τη νύχτα […] Μονίμως είχαμε αυτή τη ρετσινιά και θέλαμε να την αποτινάξουμε από πάνω μας».

Πρόσθεσε, δε, για την επιδότηση που συμφωνήθηκε ότι «η Πολιτεία οφείλει να πληρώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς όλων των θρησκευμάτων και πολύ περισσότερο στην Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι επικρατούσα, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί είναι πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση κοινού ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας παρατήρησε: «Είναι πολύ καλό το Ταμείο, ώστε να αξιοποιηθεί κάτι που είναι μπερδεμένο με αυτά τα νομικά, τα λεγόμενα διακατεχόμενα, που τόσες κυβερνήσεις εδώ και 50 χρόνια δεν αποφάσισαν να τα ξεκαθαρίσουν».

«Τώρα βλέπουμε ένα φως», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάω πολιτικά και κομματικά, βλέπουμε ένα φως και μάλλον θα είναι και διακομματικό, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ