Σοβαρή είναι η διένεξη που έχει δημιουργηθεί στην Ξάνθη για το ζήτημα της δημιουργίας ή μη κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της Σταυρούπολης Ξάνθης, παρότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στους σχεδιασμούς της.

Δημοσιεύματα αλλά και ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος κατηγόρησαν την κυβέρνηση με σκληρές εκφράσεις μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν. Η Υφυπουργός Μακεδονίας  Θράκης στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη ανέφερε δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ενώ ως γνωστόν η Θράκη εξαιρείται από τη σχετική συμφωνία για την υποδοχή προσφύγων.

Όμως κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι, η μόνη πολιτική δύναμη που μιλά για εγκατάσταση προσφύγων στη Θράκη είναι η … Νέα Δημοκρατία καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει ο Έβρος στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.  Για τη δήλωση αυτή δέχθηκε την κριτική του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη καθώς είναι η πρώτη φορά που κάποιος προτείνει να «σπάσει» η συμφωνία που εξαιρεί τη Θράκη από το προσφυγικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Τοπικοί επιχειρηματίες που ανήκουν στη ΝΔ ζήτησαν hotspot

Παράλληλα, όμως, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν σε δημοσιεύματα και συζητήσεις ότι το θέμα κινήθηκε όταν επιχειρηματίες της περιοχής, που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή λόγω των πολύ μεγάλων θετικών οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει για την Σταυρούπολη και την Ξάνθη.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ ότι σημαίνοντα της ΝΔ επιθυμούν διακαώς να έρθουν πρόσφυγες στη Σταυρούπολη αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να ρίξουν το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και να κινητοποιήσουν τις ακροδεξιές δυνάμεις εναντίον της.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανταμπούφης  που σχολίασε το ύφος του Δημάρχου αρνητικά και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του βασίστηκαν μόνο σε φημολογία. Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής πως σχολιάζουν τα κομματικά στελέχη της ΝΔ, τις προτάσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να συμπεριληφθεί η Θράκη στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ.