Τεράστιο διπλό για την Ξάνθη! Με το γκολ του… μόνιμου σκόρερ της, Γέντρισεκ, η ομάδα επικράτησε με 1-0 του Αστέρα στην Τρίπολη και βρέθηκε στην 4η θέση καθώς πέρασε την ΑΕΚ στη βαθμολογία!

Η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς εδραιώθηκε στην πεντάδα (με 18 βαθμούς στην 4η θέση, 5 από την κορυφή) με άλλη μια “επαγγελματική νίκη”, διαθέτει τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, βλέπει την Ευρώπη αρκετά κοντά της ενώ βύθισε την ομάδα της Αρκαδίας σε περιπέτειες.

Η περιγραφή του αγώνα από το gazzeta.gr

Ο Σάββας Παντελίδης ξεκίνησε με τον Παπαδόπουλο κάτω από τα γκολπόστ, τους Κώτσιρα, Βαλιέντε, Τριανταφυλλόπουλο, Κυριακόπουλο στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μουνάφο, Ιγκλέσιας στον άξονα, τους Καλτσά, Φερνάντεζ στα άκρα και τον Τόνσο ουσιαστικά ένα κλικ πιο πίσω από τον Μανιά.
Ο Μίλαν Ράσταβατς λόγω και των πολλών απουσιών (Ντε Λούκας, Μπρίτο, Σιλά εκτός, Καντά, Σαρπόνγκ πάγκο) επέλεξε ένα 4-4-2, με τον Ζίβκοβιτς στο τέρμα, τους Μπαξεβανίδη, Λισγάρα, Αλμέιδα, Κασάδο στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Κίκι, Τζουρίσκοβιτς στα άκρα και τους Κάστρο, Γέντρισεκ επιθετικό δίδυμο.
Τα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης είχαν τον Αστέρα ως απόλυτο «κυρίαρχο». Οι γηπεδούχοι κρατούσαν μπάλα, το ματς παίζονταν στο μισό των φιλοξενουμένων και οι Αρκάδες  έφταναν με σχετική ευκολία στα καρέ τους. Ομως οι προσπάθειες των Κυριακόπουλου, Ιγκλέσιας, Φερνάντεθ δεν βρήκαν εστία, ενώ ο Ζίβκοβιτς αντέδρασε σωστά σε εκείνες των Φερνάντεθ, Καλτσά.
Κάπου εκεί ο Ράσταβατς έδωσε εντολή για εσωτερικές αλλαγές, οι οποίες και βελτίωσαν την εικόνα της ομάδας του. Ο Γέντρισεκ πήγε δεξιά, ο Τζουρίτσκοβιτς πίσω από τον Κάστρο και στην Ξάνθη άρχισαν να αναπτύσσονται ορθολογικά και και να δημιουργούν (στο 40′ έκαναν την πρώτη τους τελική με τον Σλοβάκο). Ετσι η ανάπαυλα βρήκε Αστέρα και Ξάνθη χωρίς σκορ, αλλά τους Αρκάδες με κατοχή μπάλας στα επίπεδα του 67% και 7 τελικές.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο και με τους φιλοξενούμενους να προχωρούν σε εκ νέου «διαφοροποίηση» στη διάταξή τους, καθώς ο Καντά πέρασε πίσω από τον Αργεντινό, ο Γέντρισεκ αριστερά και ο  Τζουρίσκοβιτς δεξιά. Αυτό ναι μεν δεν… απέτρεψε τον Αστέρα από το να φτάνει με σχετική ευκολία στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά έδωσε μία Α «πνοή» στη δική τους μεσοεπιθετική λειτουργία. Οι γηπεδούχοι απείλησαν με τους Ιγκλέσιας (59′), Μανιά (60′), ενώ ο Τόνσο στο 63′ βγήκε στην αντεπίθεση, αλλά δεν έδωσε σωστά την μπάλα στον Τσιλιανίδη. Η ώρα περνούσε και τότε (71′)  «μίλησε» ο Γέντρισεκ, ο οποίος έγινε κάτοχος της μπάλας μετά από λάθος της άμυνας των γηπεδούχων (σε μεγάλο βαθμό το πιστώνεται ο Ιγκλέσιας που γλίστρησε) και «εκτέλεσε»,δίνοντας το προβάδισμα στην Ξάνθη κόντρα στη ροή του αγώνα.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο οι Αρκάδες δεν είχαν πια τίποτα να χάσουν. Με την είσοδο του Δουβίκα έπαιξαν με δύο φορ, αλλά ατυχία, άγχος και Ζίβκοβιτς, δεν επέτρεψαν στους Κυριακόπουλο (2 φορές),  Καλτσά (2 φορές) και Μανιά να φτάσουν έστω στην ισοφάριση.
MVP: Ο Γέντρισεκ. Επαιξε φορ σε 4-4-2 και δεξιά, αριστερά σε 4-2-3-1, αλλά παρόλα αυτά έκανε  λίγες επαφές με την μπάλα. Ε και τι με αυτό; Στο 71′ ήταν εκεί που έπρεπε (μέσα στα αντίπαλα καρέ) και έκανε κάτι που ξέρει να πράττει εξαιρετικά, σκόραρε. Ο τύπος είναι «killer».
Στο ύψος του: Μετά το 30′ ο Αστέρας ναι μεν είχε τα «ηνία», αλλά δεν ήταν τόσο πιεστικός. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως στο παιχνίδι υπήρχε και το πρώτο ημίωρο που οι Αρκάδες ήταν «εγκαταστημένοι» στο μισό γήπεδο, έβγαλαν αρκετές φάσεις, αλλά ο Ζίβκοβιτς αντέδρασε σωστά όποτε χρειάστηκε. Οπως και από το 75′ και μετά που η αναμέτρηση παίζονταν εκ νέου έξω από την περιοχή του. Ο Σέρβος πορτιέρo ήταν, σε ακόμη ένα ματς, πάρα μα πάρα πολύ καλό.
Αδύναμος κρίκος: Ο Ιγκλέσιας. Δεν τον λες αρνητικό, ενώ στο 59′ «άγγιξε» το γκολ. Ομως στη φάση που σκόραρε ο Γέντρισεκ είναι εκείνος που γλιστρά και αν δεν είχε συμβεί αυτό, η ιστορία ίσως να γράφονταν διαφορετικά.

Η γκάφα: Σε μία καλή αντεπίθεση του Αστέρα, ο Τόνσο δεν έκανε καλή μεταβίβαση στον Τσιλιανίδη που έβγαινε μόνος απέναντι στον Ζίβκοβιτς. Αν η πάσα του Αργεντινού ήταν σωστή, ίσως να μιλάγαμε τώρα για άλλο ματς.

Το «στραγάλι»: Οταν τελειώνει ένα ματς και ουδείς θυμάται έστω το όνομα του ρέφερι, τότε το έργο του κρίνεται πετυχημένο. Αυτό συνέβη σήμερα με τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τους βοηθούς του.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Χιλιοειπωμένο και κλισέ. Η μπάλα είναι ο βασιλιάς των σπορ γιατί είναι απρόβλεπτη και δεν κερδίζει ο καλύτερος. Ο Αστέρας είχε την κατοχή και τις φάσεις, η Ξάνθη όμως το γκολ αυτό «μετράει». Για την ιστορία οι τελικές ήταν 17-4 υπέρ του και η κατοχή μπάλας 65%-35%, αλλά αυτά δεν «μεταφράζονται» σε βαθμούς.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Τριανταφυλλόπουλος, Βαλιέντε, Κυριακόπουλος, Μουνάφο, Ιγκλέσιας (75′ Δουβίκας), Φερνάντεθ (42′ Τσιλιανίδης), Τόνσο, Καλτσάς, Μανιάς.

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Αλμέιδα, Λισγάρας, Κασάδο, Κοβάτσεβιτς, Καμαρά, Κίκε (46′ Καντά), Τζουρίτσκοβιτς, Κάστρο (85′ Μελλιόπουλος), Γέντρισεκ.