α ακόμη σοβαρό περιστατικό  προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των  κινηματογραφικών καταδιώξεων,  με πρωταγωνιστές και θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων,  μη νόμιμους μετανάστες. Χθες το βράδυ, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, ο οδηγός του οποίου αντιλαμβανόμενος την αστυνομική παρουσία ανέπτυξε ταχύτητα.

Τελικά, λίγο πιο κάτω, κοντά στο χωριό Βέλκιο, οι αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα να έχει εκτραπεί της πορείας του και ανατραπεί σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, ο 37χρονος οδηγός του μαζί με τον 26χρονο συνοδηγό μετέφεραν με το όχημα, παράνομα, στην ενδοχώρα, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί και γλίτωσαν.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν οι δύο διακινητές και οι εννέα διακινούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 510 ευρώ.

Σε πρόσφατο υπόμνημά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης τόνιζε ότι η Δ.Α. Ροδόπης λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού μας ήτοι ως όμορος του νομού Έβρου ο οποίος αποτελεί κύρια πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών,καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 τις υπηρεσίες του Νομού απασχόλησαν 72 υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ενώ συνελήφθησαν 66 διακινητές και 642 μετανάστες. Το 2017 οι υποθέσεις διακίνησης ήταν 120 (+66,66%), ενώ συνελήφθησαν 136 διακινητές (+106,06%) και 975 μετανάστες (+51,86%) και το Α΄ εξάμηνο του 2018 υπήρξαν 89 υποθέσεις διακίνησης (+74,50% σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2017 και +256% σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2016), ενώ συνελήφθησαν 69 διακινητές (+32,70% & +527,27% αντίστοιχα) και 1104 μετανάστες (+156,14% & +631,12% αντίστοιχα).

Καθημερινός ο εντοπισμός μεταναστών εντός κι εκτός πόλης

«Με τον εντοπισμό και σύλληψη των παράτυπων μεταναστών, που πλέον είναι καθημερινός σε διάφορα σημεία τόσο της πόλης της Κομοτηνής (ΚΤΕΛ, Σιδηροδρομικός Σταθμός κ.α.), όσο και του υπόλοιπου Νομού Ροδόπης (όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, αλλά και σε διάφορα σημεία του ορεινού και ημιορεινού όγκου του Νομού), ξεκινάνε τα πρώτα προβλήματα.» τονίζονταν στο κείμενο του υπομνήματος και αναλυτικά ανέφεραν:
α. Η μεταφορά των συλληφθέντων από τα σημεία σύλληψης στον χώρο κράτησης του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου (22 χλμ. από την έδρα της Δ.Α.) γίνεται με τη συνδρομή του συνόλου των περιπολικών οχημάτων του Νομού, διότι η Δ.Α. Ροδόπης διαθέτει μόνο ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα τύπου κλούβας, το οποίο λόγω των πολλών χιλιομέτρων που έχει διανύσει, παρουσιάζει τακτικά βλάβες και βρίσκεται ακινητοποιημένο. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αστυνόμευση για μεγάλα χρονικά διαστήματα να είναι ανύπαρκτη. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα για άμεσο καθαρισμό και απολύμανση των οχημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης δερματικών και λοιμωδών νοσημάτων στους αστυνομικούς.

Στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου καθημερινά φιλοξενούνται εκεί έως και 500% περισσότερα άτομα

β. Στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου καθημερινά φιλοξενούνται εκεί έως και 500% περισσότερα άτομα, καθιστώντας αδύνατη την φύλαξη και την ασφαλή διαχείριση από τον ένα σκοπό κρατητηρίων που διατίθεται ανά βάρδια στον συγκεκριμένο χώρο.
γ. Αιτήματα για χορήγηση αντισηπτικών, γαντιών και μασκών μιας χρήσης αλλά και για την εκκένωση-απόφραξη χώρου κράτησης λημμάτων (βόθρος) από 13/7/2018 απορρίφθηκαν από την ΓΔΟΕΣ βάση διαταγής του ΓΛΚ.
Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτές τις ελλιπέστατες έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής που σας αναφέραμε, είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε εστία μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
δ. Τέλος, λόγω των βλαβών του μοναδικού οχήματος τύπου κλούβας που είναι κατάλληλο για ασφαλή μεταφορά ατόμων, η μεταφορά των μεταναστών στα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας καθυστερεί μέχρι να έρθει κατάλληλο όχημα από όμορο Νομό ή γίνεται τελικά με περιπολικά οχήματα που αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλά δρομολόγια.

Προσωπικό και κατάλληλα οχήματα ζητούν οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι της Ροδόπης

Όπως σημείωναν στο ίδιο έγγραφο οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού, για τους λόγους αυτούς ζητούν: α) Η Δ.Α. Ροδόπης να ενισχυθεί με προσωπικό στα πλαίσια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού β) Η Δ.Α. Ροδόπης να ενισχυθεί με κατάλληλα οχήματα για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών γ) Να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος παραμονής στα κρατητήρια Ιάσμου δ) Να εγκριθούν άμεσα οι δαπάνες για γάντια-μάσκες μιας χρήσεως, αντισηπτικά και για την απομάκρυνση των λυμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ