Κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης καταφέρεται με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Ιδρύματος με αφορμή τις μετακινήσεις των προϊσταμένων νοσηλευτριών στα επιμέρους τμήματα. 

Από την πλευρά της η διοίκηση αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές βασίζονται και εφαρμόζουν τις σχετικούς εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα και προσθέτει ότι οι αλλαγές δεν προκαλούν καμία μισθολογική ή υπηρεσιακή αλλαγή για τις εργαζόμενες και δεν επηρρεάζει την εξέλιξή τους.

Η πλευρά του Σωματείου στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να βάλει ΦΩΤΙΑ στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη για να στηρίξουν το Νοσοκομείο και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει η Νοσηλευτική Υπηρεσία με τα στελέχη της και τους Νοσηλευτές, έχοντας διαμορφώσει μια συνέργεια δράσεων και παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών και της εικόνας του Νοσοκομείου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εικόνα είχαν οι Προϊστάμενοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία χρόνων των Τμημάτων τους, διαμορφώνοντας –μαζί με τους εργαζόμενους- μια διεπιστημονική ομάδα με γνώσεις, εμπειρία και διάθεση για δουλειά.

Δυστυχώς, για άλλη  μια φορά η Διοίκηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Με αφορμή από τη μία τις «εμμονές» της για μια σειρά ζητημάτων και από την άλλη ένα αίτημα μίας Προϊσταμένης για αλλαγή τμήματος, θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να «τιμωρήσει» όσους έχει απέναντι.

Παρά την αρνητική εισήγηση της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που τεκμηρίωνε τις θέσεις της, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές Προϊσταμένων. Μετακίνησε Προϊσταμένους πολλών Τμημάτων ταυτόχρονα, δημιουργώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους και χωρίς να το έχουν αιτηθεί και από εξειδικευμένα Τμήματα και Τμήματα βαρύτητας, που η διεθνής πρακτική διαχείρισης Προσωπικού το θεωρεί καταστροφικό. Χαρακτηριστική είναι η μετακίνηση της Προϊσταμένης του Ψυχιατρικού (με ειδικότητα…) στο Χειρουργείο από ένα τμήμα που η ίδια είχε αποχωρήσει μετά από 18 χρόνια !!! Το ίδιο και με τις άλλες Προϊσταμένες του Χειρουργείου και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Χαρακτηριστικό δε του «τιμωρητικού» των μετακινήσεων είναι ότι στους μετακινούμενους είναι η Πρόεδρος του Σωματείου και μέλη του Δ.Σ., που η μετακίνησή τους (μέχρι να παραλάβουν το τμήμα και να το μάθουν…) δυσχεραίνει την άσκηση των Συνδικαλιστικών τους καθηκόντων.

Είναι λυπηρό πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, να επιλέγονται από μια Διοίκηση που πιστεύαμε ότι κινείται στον αστερισμό της αξιοκρατίας και της συνέπειας. Δυστυχώς όμως και αυτή, επέλεξε να δικαιώσει τις «εμμονές» της και το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει μετά τις εκλογές για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ., τιμωρώντας όσους με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα στάθηκαν απέναντι στους μηχανισμούς και τις σκοπιμότητες της Διοίκησης.

Ζητάμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ από τη Διοίκηση:

– Να πάρει πίσω τις αλλαγές που δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες αλλά έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

– Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

– Να γίνουν οι μετακινήσεις που έχουν αιτηθεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μόνον αυτές.