Δέκα χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής και νυν εθνοφύλακα του ελληνικού στρατού, Παναγιώτη Μπαντέμη, τον οποίο καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό για την οργανωμένη επίθεση σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.

Η υπόθεση του Μπαντέμη ήταν από τις πιο ενδεικτικές που περιέχονται στην έρευνα που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες το tvxs.gr  για τις υπόγειες διασυνδέσεις της ακροδεξιάς με την εθνοφυλακή. Παρά τις χλιαρές τότε αντιδράσεις, oι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό.

Στο σχετικό δημοσίευμα η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει:

Και κάπως έτσι τελεσιδικεί άλλη μία εξαιρετικά ενδεικτική υπόθεση για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία περιλαμβάνεται βέβαια και στη δικογραφία της μεγάλης δίκης. Και ύστερα από εφτά ψυχοφθόρα χρόνια, φέρνει την ολοκληρωτική δικαίωση για τις δύο γυναίκες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής οργάνωσης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη της, Παναγιώτη Μπαντέμη, επιτέθηκε στις δύο μεσήλικες γυναίκες. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Γι’ αυτές τους τις πράξεις καταδικάστηκαν πρωτόδικα ο Μπαντέμης και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Alexander Steven James (ερήμην) και Γεώργιος Φουρνάρος και παράλληλα είχε αναγνωριστεί και το ρατσιστικό τους κίνητρο. Κι ενώ το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε απορρίψει τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, στέλνοντας τους καταδικασθέντες στη φυλακή, οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους.

Κι έπειτα ανακαλύψαμε ότι ο Μπαντέμης αναπτύσσει δράση στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας και ότι, μέσω του ελληνικού στρατού, του δόθηκε η δυνατότητα να φιλοτεχνεί για τον εαυτό του το προφίλ του εθνοφύλακα, να φωτογραφίζεται με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και να χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.

efsyn.gr