Μια εκπομπή της ΕΡΤ, το 1989 του Κώστα Σερέζη, ανέβασε η ΕΡΤ στο πλαίσιο των “γενεθλίων” του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου του 1925.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πρόκειται για εκπομπή που ψηφιοποιήθηκε και είναι πλέον προσβάσιμη σε όλο το κοινό.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης συνομιλεί με τον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι στο σπίτι του σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αποτυπώνονται με έκδηλο τρόπο, οι ιδέες και η στάση ζωής του συνθέτη.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την τρέχουσα καλλιτεχνική του δραστηριότητα και σχολιάζει τις τότε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Μέσα από τη συζήτηση του δίνεται η ευκαιρία να αναφερθεί στις δικές του επιλογές κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας και στην μορφή επικοινωνίας που ο ίδιος επέλεξε, μέσω της τέχνης, με το κοινό του. Σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι, δηλώνει με σαφήνεια τη θέση του ως προς τα εμπορικά τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζει “βιομηχανικά κατασκευάσματα στα μέτρα των δυνατοτήτων του κόσμου” και τα διαχωρίζει από τα τραγούδια που “εκφράζουν και αποκαλύπτουν”. Σχολιάζοντας σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως, την Κατίνα Παξινού, τον Ελία Καζάν και τον Γιάννη Τσαρούχη τονίζει ότι συνδέθηκε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στις μεταξύ τους διαφορές ως προς τη μουσική.

Στη συνέχεια, εκφράζει τη θέση του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας στην Ενιαία Αγορά του 1992, και ερμηνεύει το γεγονός σε σχέση με τις συνέπειες ως προς την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα. Τέλος, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που πρόσφατα είχε ιδρυθεί, εξηγώντας τον σκοπό της δημιουργίας της και τους λόγους για τους οποίους οραματίστηκε ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, προτάσσοντας τον εθισμό του κοινού στην καλή μουσική.

Σκηνοθεσία: Λένα Τσεκούρα

Έτος παραγωγής: 1989