Κινητοποίηση πραγματοποίησε χθες ημέρα Πέμπτη 18/10 ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ  στη Σύγκλητο του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που έχουν αναπτύξει οι 2 Σύλλογοι για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών όπου η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Συγκεκριμένα ενώ ολοκληρώνεται η τρίτη εβδομάδα από την έναρξη των μαθημάτων, 110 πρωτοετείς περιμένουν ακόμα χωρίς δωμάτιο με αποτέλεσμα είτε να βρίσκονται στις πόλεις τους, είτε να επωμίζονται τεράστιο οικονομικό βάρος για να νοικιάζουν ή να μετακινούνται καθημερινά (αν μένουν κοντά). Ακόμα η Διοίκηση για να “λύσει” το πρόβλημα της στέγασης πετάει έξω φοιτητές που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους επειδή έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη φοίτησης. Πρόβλημα είχε προκύψει και με τους φοιτητές οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό και για να πάρουν τη βεβαίωση περάτωσης σπουδών θα έπρεπε να αφήσουν τα δωμάτιά τους και να μείνουν για μεγάλο διάστημα χωρίς σπίτι καθώς η πρόσβαση στις εστίες των μεταπτυχιακών γίνεται συνήθως κοντά στα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα ορισμένα βασικά αιτήματά που καταθέσαμε ήταν τα εξής:

  • Υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία
  • Να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω απ’ τις εστίες ακόμα κι αν ξεπερνάει το ν+2.
  • Δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου προκειμένου να ανεγερθούν νέες σύγχρονες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Να λυθεί το ζήτημα με τη στέγαση των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό.

Η Σύγκλητος μετά την κινητοποίηση δεσμεύτηκε ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα με τη στέγαση των μεταπτυχιακών φοιτητών και ότι από σήμερα θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι πρωτοετείς στην εστία. Ακόμα δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με Δήμο και Περιφέρεια για να ζητήσει χρηματοδότηση προκειμένου να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δε χωρέσουν στην εστία και θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο για να δοθεί έκτακτο στεγαστικό επίδομα   σε όσους περιμένουν τόσο καιρό χωρίς δωμάτιο. Ακόμα θα διερευνηθεί αν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες.

Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα επιτρέψουμε να πεταχτεί κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του έξω απ’ τις εστίες ακόμα κι αν ξεπερνάει το ν+2 και αυτό το λέμε διότι παρά τα λόγια που ακούσαμε ότι και μέλη της Συγκλήτου διαφωνούν με το συγκεκριμένο νόμο, τελικά στο κείμενο της απόφασης δεν αναφέρετε τίποτα τέτοιο. Ακόμα σε καμία περίπτωση δε μας καθησυχάζουν οι δεσμεύσεις για τους πρωτοετείς καθώς και άλλες χρονιές ακούσαμε τα ίδια και τελικά συνέχιζε να υπάρχει καθυστέρηση.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας!

Δεν πρόκειται να χαμηλώσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας! Οι γονείς μας έχουν πληρώσει τόσα χρήματα σε φόρους όλα αυτά τα χρόνια για να έχουμε δωρεάν εκπαίδευση.

Καλούμε τον Ξανθιώτικο λαό αλλά και κάθε εργαζόμενο να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας!