Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου στο ραδιόφωνο ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 102,8fm στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους  Κώστα Φιλίδη και Ευριπίδη Ταρασίδη με θέματα από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Καβάλα. 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα από την Καβάλα.

Υφυπουργός: Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, στην ομιλία σας στα εγκαίνια της 26ης έκθεσης της Kavala Expo, είπατε μεταξύ άλλων, ότι η Καβάλα, επανατοποθετείται στο χάρτη του διεθνούς εμπορίου και θα ήθελα πραγματικά να το σχολιάσουμε αυτό. Και να μου πείτε που στηρίζεται γιατί η κυβέρνηση, δια στόματος της Υφυπουργού είναι τοσο αισιόδοξη για το αύριο της Καβάλας στον τομέα του εμπορίου;

Υφυπουργός : Την αισιοδοξία μας την επέτρεψε και το ευχάριστο γεγονός με βάση το οποίο βρεθήκαμε στην πόλη σας, η Kavala expo, πραγματικά μας εντυπωσίασε, η συμμετοχή των επιχειρηματιών και η εξωστρέφειά της.

Η Καβάλα για εμάς, επανατοποθετείται όπως είπα στον χάρτη του διεθνούς εμπορίου και τι εννοούμε με αυτό. Η Καβάλα, όπως και η Θεσσαλονίκη, όπως και η Μακεδονία και η Θράκη στο σύνολό της, γίνονται διαμετακομιστικός κόμβος. Γνωρίζετε καλά ότι βρίσκεται στον Βαλκανικό δακτύλιο , θα περάσει η σιδηροδρομική Εγνατία,  αξιοποιείται το λιμάνι της σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που οι κυβερνήσεις  των μνημονίων είχαν σχεδιάσει. Δηλαδή,  με εκχώρηση και αξιοποίηση κάποιων λειτουργιών έτσι ώστε να αξιοποιήσει τις μέγιστες δυνατότητες, ανέφερα επίσης στην ομιλία μου και ελπίζω αυτή την εβδομάδα να εχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των μελετών από την ΕΡΓΟΣΕ σε σχέση με τη σιδηροδρομική σύνδεση. Αναζητούμε αυτή τη στιγμή τη λύση για τον Ε61 που έβαλαν στο επίκεντρο των συσκέψεών μας ο αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος , επομένως έχουμε μια σειρά από μεγάλα δημόσια έργα που δίνουν άλλη δυναμική στην Καβάλα, τη δυναμική που της αξίζει, με βάση την τοποθεσία της.

Δημοσιογράφος: Πάντως και πέρα του εμπορίου αν θυμάμαι καλά, διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην ομιλία σας είπατε και για το δίκτυο φυσικού αερίου και είπατε μάλιστα γιατί οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες έλεγαν ότι θα φτάσει το 2022 ή 2025, εσείς είπατε για το 2020.

Υφυπουργός: Επομένως, να επαναεπικαιροποιήσω τις πληροφοριες σας. Η κατασκευή του δικτύου ξεκινάει το 2020 ενώ σε κάποιες άλλες πόλεις Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η αλήθεια είναι το 2019 , αυτό θα γίνει γιατί στην Καβάλα υπάρχει ανελαστική ιδιαιτερότητα   ότι ο ΔΕΣΦΑ πρέπει πρώτα να εγκαταστήσει ένα σημείο εξόδου και αυτό θα είναι έτοιμο το Β’ Εξάμηνο του 2020. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και σταδιακά, ήδη από το τέλος του 2020 θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις.

Το σύνολο του δικτύου θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με τον προγραμματισμό , όπως και σε όλες τις άλλες πόλεις. Δηλαδή, πυκνώνεται ο συνολικός χρόνος κατασκευής και εκεί είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, νομίζω είναι ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 30 χιλιόμετρα κατασκευής δικτύου , πλέον μιλάμε για 60, άρα μιλάμε για διπλασιασμό της έκτασης και πύκνωσης του χρόνου και θα μου επιτρέψετε να πω και αξιοπιστία διότι εμείς τα αρχίζουμε και τα τελειώνουμε τα έργα.

Δημοσιογράφος: Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που λέτε είναι μια είδηση ιδιαίτερα σημαντική για την Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Αλήθεια, για αυτό το έργο έχει τοποθετηθεί η ΝΔ; Διότι λέει, ότι θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου μετά τις εκλογές. Θα συνεχίσει αυτό το έργο;

Υφυπουργός: Ξέρετε έχω επιλέξει εδώ και ένα μήνα περίπου που βρίσκομαι στο Υφυπουργείο Εσωτερικών, να μην ασχοληθώ καθόλου με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά από ζητήματα. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε και είναι ευθύνη μας να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα. Είδατε νομίζω, αυτό το μήνα ψηφίστηκε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την υλοποίηση υδατοδρομίου στην περιοχή σας. Μια σειρά από ζητήματα λοιπόν που προχωράνε ταχύτατα.

Δημοσιογράφος: Έχουμε και τις λευκές περιοχές που και αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό για όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη , κυρίως για τις ορεινές περιοχές της Θράκης. Τώρα, υπήρχε ένας προβληματισμός από την πλευρά του Δήμου Καβάλας και εκφράστηκε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως μέσω των τοπικών ΜΜΕ και αφορά στα δημοτικά ακίνητα και σε όλη αυτή την ιστορία η οποία υπάρχει με το Υπερταμείο. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω τέθηκε και στη συζήτηση που είχατε με τη δήμαρχο Καβάλας, την κ.Τσανάκα . Τι απαντάτε; Είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο;

Υφυπουργός : Είναι απολύτως ξεκάθαρο και μάλιστα σας μιλάω από τη Θεσσαλονίκη που μάλιστα υπάρχει φημολογία ότι είναι μέσα και η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος ακόμη και το κτίριο του Υπουργείου. Λοιπόν, είναι απολύτως ψευδές, έχει διαψευστεί και από το ίδιο το Υπερταμείο και από το Υπουργείο Οικονομικών, κανένα πέρασμα αυτών των κτιρίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που γίνεται είναι το ότι υπάρχει μια “virtual” αν θέλετε λίστα στην οποία δεν ήταν φανερές οι χρήσεις, άρα ελέγχονται αυτή τη στιγμή οι χρήσεις όλων των κτιρίων που είναι στην ιδιοκτησία του δημοσίου για να καταλήξουν στο τέλος τα αρμόδια Υπουργεία ποια από αυτά δεν αξιοποιούνται, είναι εγκαταλειμμένα, είναι καταπατημένα κλπ και μπορούνε να περάσουν στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση. Εδώ όμως , αυτό που σημείωσα στη Δήμαρχο Καβάλας όχι προσωπικά απευθυνόμενη, δεν γνώριζα τη στάση της άλλωστε αλλά στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι έπαιξαν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι παραπλάνησης στον ελληνικό λαό λέγοντας ότι έχουν περάσει στο Υπερταμείο και πουλάμε μέχρι και το Λευκό Πύργο. Είναι αστειότητες.

Επίσης, κάτι που θα ήθελα να πω δημόσια είναι ότι κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Δήμαρχο Καβάλας, σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται παραμελημένα στην Καβάλα, γνωρίζω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία , κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις και από τη δήμαρχο σε εμάς και θα κάνουμε τα μέγιστα δυνατά, ώστε την επόμενη περίοδο να δούμε ποια από αυτά  όντως πρέπει να περάσουν είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε να αποκτήσουν άλλες χρήσεις , πιθανώς με επενδυτές, να τα δούμε ένα ένα.

Δημοσιογράφος: Αυτό αναφέρεται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η δήμαρχος και αυτό ακριβώς νομίζω πως αντλούμε και εμείς ως πληροφορία , αξίζει να τα αναφέρω μερικά από αυτά , ακτή Καλαμίτσας, περιμετρική, εχει ενδιαφέρον και το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, δεν ξέρω αν το κουβεντιάσατε..

Υφυπουργός: Αν δεν κάνω λάθος είναι το στρατόπεδο που φιλοξενεί πρόσφυγες αυτή τη στιγμή..

Δημοσιογράφος: Ακριβώς και εχει ενδιαφέρον γιατί ήσασταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όταν παραχωρήθηκε το στρατόπεδο … Παύλου Μελά λέγεται;

Υφυπουργός : Παύλου Μελά και όχι μόνο και το Κόδρα και μια σειρά από άλλα που έχουμε εν εξελίξει εδώ στη Θεσσαλονίκη στην Κοζάνη κλπ

Δημοσιογράφος: Οπότε εχετε μια τέτοια εμπειρία δεν ξέρω αν θα θέλατε να σχολιάσετε.

Υφυπουργός: Ο τομέας μου. Κοιτάξτε, καταρχάς να διαχωρίσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων με το ότι παροδικά αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι χώροι ικανοποιούν μια ανθρωπιστική ανάγκη δηλαδή τη στήριξη και τη φιλοξενία των προσφύγων που τοσο ταλαιπωρημένοι φτάνουν στη χώρα μας. Επειδή γνωρίζω ότι υπάρχει μια δημόσια συζήτηση στην πόλη σας σχετικά με το αν επιβαρύνουν οι πρόσφυγες ή λειτουργούν ανασταλτικά, μπορώ να σας πω απολύτως υπεύθυνα ότι καταρχάς η κυβέρνηση προκρίνει τη στήριξη της ανθρώπινης ζωής και τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που τοσο τη χρειάζονται και αυτό δεν γίνεται ποτέ σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό γίνεται με τη συμμετοχή, με τη στήριξή της.

Δεν μας έχει κατατεθεί ποτέ, κάποιο σχέδιο αξιοποίησης αυτού του στρατοπέδου το οποίο να είναι βιώσιμο, να έχει τα χαρακτηριστικά της εφικτότητας κλπ. Η Δήμαρχος με διαβεβαίωσε ότι έχει ένα πλάνο στο μυαλό της , με πολύ μεγάλη διάθεση θα το δούμε, αυτό όμως είναι ανεξάρτητο με την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων που τοσο το έχουν ανάγκη.

Δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας δηλαδή, μεχρι στιγμής αν απαντάω στο ερώτημά σας.

Δημοσιογράφος: Ναι είναι πολύ σαφές αυτό που λέτε, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι και στην τοπική κοινωνία έχει ανοίξει αυτό το ζήτημα, υπάρχει και μια διαμάχη αν στάλθηκε κάποια μελέτη αν δεν στάλθηκε, αν εγκρίθηκε, καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε..

Υφυπουργός : Δεν έχουμε , δεν ξέρω αν είχε κατατεθεί στο ΤΕΘΑ, βέβαια το ερώτημα που μπήκε σε μένα είναι τι θέλει το ΤΕΘΑ να το κάνει. Βέβαια εγω απαντάω και αντίστροφα ότι θα πρέπει πάντα, οι τοπικές κοινωνίες να προκρίνουν το δικό τους σχεδιασμό απέναντι στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό και από κει και πέρα οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού. Είναι ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε τα στρατόπεδα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα , από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Δημοσιογράφος: κ.Νοτοπούλου όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτό το Υπουργείο εκεί πέρα είναι το πάλαι πάλαι ποτέ για να εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπούς παρά να υποστηρίζει κυβερνητικό έργο στην ουσία. Τώρα είστε η πρώτη Υφυπουργός η οποία στην ουσία αναλαμβάνει αυτό το πόστο μετά τα μνημόνια . Δηλαδή είναι σε θέση να υλοποιήσει κυβερνητικό έργο χωρίς την επιβολή άλλων από πάνω. Πόσο μπορεί και μέχρι που να παρέμβει το Υπουργείο σας;

Υφυπουργός: Καταρχας θα μου επιτρέψετε μια μικρή επισήμανση. Αυτό το Υπουργείο έχει περάσει και από στιγμές άσκησης πραγματικής και εξαιρετικά ουσιαστικής πολιτικής εθνικής, σε όλα τα επίπεδα είναι και το μόνο χωρικό υπουργείο. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια και δεν αναφέρομαι φυσικά στη δική μας κυβέρνηση είχε πέσει όντως στην κατάσταση που προαναφέρατε , μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και μικρο κομματικών τακτοποιήσεων και συμφερόντων.

Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε μια άλλη δυναμική. Το Υφυπουργείο Εσωτερικών προφανώς παρακολουθεί μια σειρά από αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα, το δικό μας όμως όραμα, είναι να αποκτήσει η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια. Γι αυτό θα με κατανοήσετε, δεν θα σας πω σήμερα περισσότερα για το πώς θα γίνει αυτό είμαι βέβαιη όμως ότι το επόμενο διάστημα θα δείτε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν ακριβώς τη δυναμική της αυτή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων .  Πέρα από το κομμάτι του συντονισμού,  ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό.

Δημοσιογράφος: Άρα μπορουν να απευθύνονται απευθείας σε εσας και όχι στην κεντρική κυβέρνηση πολλές φορές διότι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Εννοώ, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πχ.

Υφυπουργός : Αυτή είναι μια ερώτηση που με πάει δυο χρόνια πριν , αυτός είναι κυρίως ο ρόλος του  γραφείου του Πρωθυπουργού , δηλαδή αμιγώς συντονιστικός των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Αυτό που μπορώ να σας  διαβεβαιώσω είναι πως αυτή τη στιγμή όλα τα Υπουργεία και όλοι οι Υπουργοί έχουν προτεραιοποιήσει στην ατζέντα τους τα έργα της Μακεδονίας και της Θράκης. Τούτο διότι το όραμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ακριβώς να παίξει η περιοχή το ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να είναι πόλος ανάπτυξης αλλά και πύλη ειρηνικής συνεργασίας και εκεί βλέπουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες διακρατικές μέσα στις οποίες είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγουμε πλέον το δρόμο στη δυναμική αυτή.

Δημοσιογράφος: Και η διακρατική συμφωνία για τη σιδηροδρομική Εγνατία το αναφέρατε και εσείς στην αρχή που είναι εξαιρετικά σημαντική και για την περιοχή μας.

κ. Νοτοπούλου ευχαριστούμε πολύ , πήραμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Υφυπουργός: Αν όχι, είμαι στη διάθεσή σας, σας ευχαριστώ πολύ.