“Το σχολείο των λίγων και των ιδιωτών του κου Μητσοτάκη” τιτλοφορείται η ανακοίνωση της Αυτονομης Παρέμβασης Ξάνθης.

Αναλυτικά:

Απόλυτα συνεπής στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη άσκησης πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεδίπλωσε το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία.
«Η παιδεία έχει ανάγκη από αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία,» είπε, «από μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών».
Όλα όσα περιείχε, δηλαδή, το Π.δ 152/2013 για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ και καταργήθηκε το καλοκαίρι του 2018.
Στην πραγματικότητα το νεοφιλελεύθερο όραμα του κου Μητσοτάκη για την εκπαίδευση δεν είναι τίποτε λιγότερο από τον ευφημισμό ενός εκπαιδευτικού εφιάλτη. Λέξεις που κρύβουν την σκληρότητα ενός σχολείου για λίγους, ενός σχολείου ταξικού, που αναπαράγει, με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια, και βαθαίνει τις εκπαιδευτικές και κατ΄ επέκταση τις κοινωνικές ανισότητες.
Το «αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο , του κου Μητσοτάκη χτίζεται πάνω στην απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και φτιασιδώνει στην πραγματικότητα ένα σχολείο ιδιωτικοποιημένο, με:
 μειωμένες τις κρατικές δαπάνες , που θα αναζητά τη χρηματοδότηση από ιδιώτες ακολουθώντας το μοντέλο της οικονομικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων οι οποίες μετατρέπονται σε οικονομικές προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το «ψωμί» τους μόνες τους.

 με διοικητική αυτονομία και όρους «μάνατζερ» που θα προσλαμβάνει και θα απολύει εκπ/κούς. Ένα σχολείο που οι δάσκαλοί του θα κουνήσουν το μαντίλι στα εργασιακά δικαιώματα , θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα πληρώνονται ανάλογα με την αξιολόγησή τους και δεν θα έχουν κατοχυρωμένο διδακτικό και εργασιακό ωράριο.
 Ένα σχολείο που δεν λαμβάνει υπόψη το εκπαιδευτικό έργο των αναπληρωτών συναδέλφων με την ουσιαστική κατάργηση της προϋπηρεσίας, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας σε ένα όλο και πιο σκληρά ανταγωνιστικό πεδίο όπου θα επιβιώνει ο πιο ισχυρός.
 Ένα σχολείο όπου θα καταργηθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις και αποσπάσεις, από περιοχή σε περιοχή ή ακόμα και από σχολείο σε σχολείο).
αφού η πρόσληψη και η διαχείριση του προσωπικού των σχολείων θα γίνεται από το κάθε σχολείο χωριστά και όχι πλέον κεντρικά από το υπουργείο παιδείας.
 Όπου ακυρώνεται η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς σε αυτό τον στόχο έχει σύμμαχο και την ΚΕΔΕ που τόσο θέλει να αποσπάσει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο από την Εκπαίδευση και να το κάνει λημέρι της.
“Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τους καλύτερους μαθητές , αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία», είπε ακόμη ο Κος Μητσοτάκης.
Επιχειρώντας να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση στον εκπαιδευτικό εφιάλτη που οραματίζεται, στρέφεται στους γονείς υποσχόμενος κοινωνική κινητικότητα μέσω των πρότυπων σχολείων . Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για το ‘’τυράκι στη φάκα’’. Το ιδεολόγημα της αριστείας παίρνει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά με την ίδρυση πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Απαξιώνει πλήρως τη δημόσια εκπαίδευση, κρίνοντας εξ’ορισμού κάθε ιδιωτικό σχολείο καλύτερο από ένα δημόσιο. Είναι τα πρότυπα σχολεία που αφορούν τους χαρισματικούς και άριστους των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να πάνε στα «καλά» σχολεία των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Η Πολιτεία προσφέρει τη δυνατότητα για κοινωνική κινητικότητα στα προικισμένα παιδιά των κατώτερων τάξεων. Μόνο για αυτά. Η φετιχοποίηση του σχολείου των ολίγων εκλεκτών! Οι υπόλοιποι θα τροφοδοτούν όλο και περισσότερο ένα συνεχώς διευρυνόμενο σύγχρονο περιθώριο.
Το μοναδικό αντίπαλο δέος στη νεοφιλελεύθερη επέλαση που οραματίζεται ο κος Μητσοτάκης, είναι η ζωντανή εκπαίδευση και οι αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. θα προασπίσει με κάθε συνδικαλιστικό μέσο το Δημόσιο Σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Το νεοφιλελεύθερο και νεοσυντηρητικό μανιφέστο για το σχολείο των λίγων και των ιδιωτών του κ. Μητσοτάκη θα μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!