Μία πολλή μεγάλη επένδυση είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου χρόνο από την Fraport Greece και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2021. Η αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων πρόκειται να κοστίσει 415 εκατ.ευρώ και υπόσχεται να μεταμορφώσει τελείως την εικόνα σε αυτά τα αεροδρόμια.

Από τα 14 Αεροδρόμια, στα 5 προβλέπονται νέα Τέρμιναλ. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στην Κω, στην Μυτιλήνη και την Κεφαλονιά. Σε άλλα πέντε τα Τέρμιναλ πρόκειται να επεκταθούν και να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερους επιβάτες, καταστήματα, χώρους ελέγχου και συστημάτων κ.α. Εδώ πρόκειται για τα αεροδρόμια Ακτίου, Μυκόνου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Στα άλλα 4 έχει προβλεφθεί αναδιαμόρφωση τω χώρων για να γίνουν πιο λειτουργικά και μιλάμε για τα Αεροδρόμια Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων και Ρόδου. Συνολικά 15 διάδρομοι προσαπογείωσης πρόκειται να αναβαθμιστούν.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μία δυναμική αύξηση που ξεπέρασε το 10% το 2017 και συνδέει 244 προορισμούς από 44 χώρες με πάνω από 27,5εκατ.επιβατες. Σε αυτό βέβαια βασικός συντελεστήςς είναι οι 121 αεροπορικές εταιρειες που πετούν στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι προελεύσεις των επιβατών. Συγκεκριμένα οι Έλληνες έχουμε την πρώτη θέση με 21,6%, ακολουθούν οι Βρετανοί με 18,6% και τρίτοι οι Γερμανοί με 13,5. Από αυτές τις 3 χώρες καταγράφονται ποσοστά άνω των 50% στην συνολική κίνηση επιβατών. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 6%, οι Πολωνοί με 4,5% οι Ολλανδοί με 4,2%, οι Σουηδοί με 4,2%, οι Ρώσοι με 3%, οι Δανοί με 2,7%, οι Νορβηγοί μεε 2,5%, οι Γάλλοι με 2,4 και οι Βέλγοι με 2,1%.

Συνολικά μέχρι σήμερα στα 14 αυτά Αεροδρόμια απασχολούνται 650 άτομα με προοπτική μεγέθυνσης αυτού του αριθμού ενώ οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης εκτιμώνται σε 14.000.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης όμως έχει και θετική επίδραση στην Ελληνική Οικονομία καθώς βάσει της σύμβασης παραχώρησης, καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο εφάπαξ αμοιβή 22,9εκατ.ευρώ ενώ προβλέπεται μετά το πέρας της επενδυτικής περιόδου να δίδεται στο Δημόσιο ανά έτος το 28,5% των λειτουργικών κερδών.

ypodomes.gr