Με την ψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που συνυπογράφουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για τις υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ο σχετικός νόμος που είχε ψηφιστεί μετά από εξαγγελία του Πρωθυπουργού, προβλέπει ότι αρμόδια για τις υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου είναι τα αστικά δικαστήρια και μόνο στην περίπτωση που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν και το δηλώνουν ρητά και εγγράφως, υπάγονται στη δικαιοσοδία του Μουφτή, στη Θράκη. Όμως η εφαρμογή είχε ανασταλεί μέχρι την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει  δικονομικούς κανόνες για τις υποθέσεις που επιλαμβάνονται οι Μουφτείες.

Όμως μετά την καθυστέρηση του ΠΔ και τις διαμαρτυρίες μειονοτικών αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής, η κυβέρνηση καταργεί τη σχετική διάταξη και εφαρμόζει άμεσα το νόμο για τη Σαρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στο δικαιωματικό χώρο, καθώς σχετική αναφορά για τη διαταξη έχει γίνει από τον Πρωθυπουργό τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στον ΟΗΕ. Σε ανάρτησή του ο Κώστας Γούναρης κάνει λόγο για ήττα του “βαθέως κράτους”.

Η σχετική τροπολογία ΚΛΙΚ

10841355 (1)