Την απόφαση να ανοίξουν όλα τα δημοτικά μειονοτικά σχολεία που τελούσαν σε κατάληψη λόγω της διαμάχης για τα σχολικά βιβλία, αποφάσισαν οι γονείς μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κ. Κουζέλης, ο σύμβουλος του Υπουργού Α. Νοταράς, οι δύο βουλευτές Μ. Μουσταφά και Χ. Ζεϊμπέκ και οι Χ. Μπαλτατζή (Πρόεδρος Σχ. Εφορείας 1ου Μειονοτικού) Α. Καρά (Πρόεδρος Σχ. Εφορείας Π. Χρύσας), Ε. Αχμέτ (Πρόεδρος Συνδέσμου Σχ. Εφορειών).

Όπως αποφασίστηκε ξεκινά άμεσα το έργο της μια επιτροπή υπό το ΙΕΠ, που θα εξετάσει το ζήτημα, θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς και γονείς και θα διαπιστώσε το επίπεδο των σχολικών μονάδων προκειμένου να προτείνει λύσεις για το ζήτημα σε σχετικό πόρισμα που θα υποβάλει στον Υπουργό.

Μεταβατικό στάδιο στις τάξεις

Στο μεταβατικό αυτό στάδιο είναι στη διακριτική ευχέρεια των δασκάλων  να επιλέξουν το εγχειρίδιο του δημόσιου σχολείου με παιδαγωγικά κριτήρια σε κάθε τάξη, ως κύριο ή υποστηρικτικό υλικό, παράλληλα με το εγχειρίδιο του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων.  Όπως επισημάνθηκε η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να χρησιμοποιήσει μέρος ή το σύνολο της ύλης των δημόσιων βιβλίων.

Από την πλευρά των γονέων επισημάνθηκε ότι στις 15 Οκτωβριου θα επανεξετάσουν τη στάση τους.