Eρώτηση προς τους  Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
και Εσωτερικών με θέμα την ατέλεια χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στους Δήμους κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Γρηγόρης Στογιαννίδης.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με το Ν. 4070/2012 «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 82/Α΄/10-4-2012), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) χορηγεί ατομικά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την παροχή δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Οι διαδικασίες, προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για τη χορήγηση Δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ρυθμίζονται από τον «Κανονισμό Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων υπό καθεστώς Γενικής Άδειας για την Παροχή Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» (ΦΕΚ 110/Β΄/24-1-13).
Από το πεδίο εφαρμογής του ανωτέρου Κανονισμού εξαιρούνται:
• τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών
• τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη και της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου,
• τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη,
• η αναλογική τηλεόραση και ραδιοφωνία ελεύθερης λήψης και η επίγεια και δορυφορική ψηφιακή ευρυεκπομπή.

Σύμφωνα με τον Ν. 3431/2006 (άρθρο 2 εδάφιο κη) ως κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών νοούνται τα κλειστά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών, που εγκαθίστανται και χρησιμοποιούνται από τα Υπουργεία, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β), τις ξένες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, βάσει διμερούς διακρατικής συμφωνίας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο υπηρεσιακών τους αναγκών και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών στο κοινό.
Οι ΟΤΑ Β’ Βαθμού (Περιφέρειες), θεωρούμενες ως διάδοχες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, απολαμβάνουν της ατέλειας χρήσης ραδιοσυχνοτήτων προς επίτευξη του έργου τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο – και σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το πρόβλημα – για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού (Δήμους).

Αυτή η διαφορετική μεταχείριση δεν είναι εύλογη για μια σειρά από λόγους: Πρώτον, σύμφωνα με το Ν. 4270/2014 (Α΄143) οι ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ βαθμού) ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, ο Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ Α ΄Βαθμού όσον αφορά τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνον. Στον ίδιο Νόμο προβλέπεται η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμός όπως αυτός είχε καθιερωθεί με το Ν. 2218/1994. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 4 του ανωτέρω Νόμου μεταξύ των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 Πώς δικαιολογείται η διαφορετική αντιμετώπιση ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ως προς την ατέλεια στη χρήση ραδιοσυχνοτήτων;
 Προτίθενται να εισηγηθούν την ένταξη και των Δήμων στην κατηγορία των κρατικών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πιθανόν με σχετική τροποποίηση του άρθρου 2 του Ν. 3431/2006, ώστε να απολαμβάνουν και οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού ατέλεια χρήσης ραδιοσυχνοτήτων προς επίτευξη του έργου τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καματερός Ηλίας

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καστόρης Αστέριος

Καφαντάρη Χαρά

Μανιός Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελής Αθανάσιος

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνιος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τσόγκας Γεώργιος