Με αναφορές στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης συνοδεύτηκε η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Ηνωμένα Έθνη . 

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ειρήνη “Νέλσον Μαντέλα” του ΟΗΕ ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό» είπε ότι «η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», και τώρα: βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους, εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στα μειονοτικά ζητήματα προτάσσονται από την κυβέρνηση ως σημαντικά βήματα για τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είχε γίνει και στην πρόσφατη ομιλία του Α. Τσίπρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα θέματα της μειονότητας συζητήθηκαν ακροθιγώς και στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.