Η επέτειος μνήμης της συμπλήρωσης 74 ετών από τη Σφαγή του Καρυοφύτου γιορτάστηκε την Κυριακή το πρωί στον ορεινό οικισμό, παρουσία των αρχών της περιοχής και αρκετού κόσμου και συγγενών που συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των 38 άοπλων και αθώων κατοίκων που θανατώθηκαν από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής λίγο πριν την αποχώρησή τους, στις 9-9-1944.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κυριακή Αλατζά, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καρυοφύτου Διαμαντής Σερεφιάς. Τις εκδηλώσεις τίμησε  ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς ενώ τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα  και η Φιλαρμονική του Δ’ Σώματος Στρατού. Στη δοξολογία που προηγήθηκε και την επιμνημόσνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων.

Το ιστορικό της ημέρας και τη βάρβαρη δολοφονία των άοπλων κατοίκων του χωριού ανέπτυξε στο κοινό ο πατέρας Γρηγόριος, εφημερίος του οικισμού, ο οποίος επεσήμανε ιδιαίτερα την ανεξήγητη βιαιότητα των στρατευμάτων κατοχής που έδρασαν σε αντίποινα επίθεσης ανταρτικών δυνάμεων σε βάρος βουλγαρικής περιπόλου λίγες μέρες νωρίτερα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού για τα θύματα της Σφαγής και τον Εθνικό Ύμνο. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Περιφέρεια ΑΜΘ.