Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι Μητροπολίτες της Θράκης από το Σάββατο στο πλαίσιο της Σύναξης της Ιεραρχιας του Οικουμενικού Θρόνου που συγκλήθηκε μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα ζητήματα των δικαιοδοτικών καθεστώτων που απασχολούν τον οικουμενικού θρόνο το τελευταίο διάστημα,λέγοντας ότι πηγή των προβλημάτων είναι ο εθνοφυλετισμός, οι τάσεις επεκτατισμού και αθέτηση των ορίων που θέτουν οι Πατριαρχικοί και Συνοδικοί Τόμοι.

Στο επίκεντρο το Ουκρανικό ζήτημα

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά το θέμα του αιτήματτος της Ουκρανικής Εκκλησίας να γίνει αυτοκέφαλη και να ανεξαρτητοποιηθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας, θέμα για το οποίο βρέθηκε την Πέμπτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, καθώς πρόκειται για ζήτημα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέπει θετικά, όμως αντιδρά η Μόσχα.

Το ζήτημα έχει περιπλακεί και έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις και αφορά το γενικότερα ρόλο του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή και ειδικά στην εύφλεκτη Ουκρανία, έχουν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα, υπουργεία και υπηρεσίες πληροφοριών ενώ άγνωστες είναι οι διαστάσεις του θέματος, αν συνυπολογιστεί η σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία  και ένα πιθανό ντόμινο που θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις του οικουμενικού θρόνου με την Τουρκική Ηγεσία, που είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα.

Για το λόγο αυτό οι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς επιχειρεί να αποφύγει να βρεθεί στο μέσο μιας πολιτικής διαμάχης. και είναι πιθανό το θέμα του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας να εξελιχθεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τα συμφέροντα του Φαναρίου αλλά χωρίς άλλες παρενέργειες.

Άλλωστε, στόχος του Φαναρίου, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είναι να θέσει τα πράγματα σε εκκλησιαστική και κανονική ευταξία, διότι μόνο το Πατριορχείο αυτό έχει τα κανονικά προνόμια από τις Συνόδους και επιτελεί το ρόλο της ως Μητέρα των Εκκλησιών και δεν θέλει να απομακρυνθεί από το διορθόδοξο τοπίο, απεμπολώντας την κυριαρχία του.

Επιτρέπεται ο δεύτερος γάμος στους ιερείς

Η σύνοδος του Πατριαρχείου αποφάσισε επίσης να επιτρέπεται πλέον στους ιερείς ο δεύτερος γάμος, εφόσον η πρεσβυτέρα φύγει από τη ζωή ή εγκαταλείψει τον ιερέα.