Για μια ακόμη χρονιά, φέτος τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε η θερινή κατασκήνωση των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (ΔΕΝ) του Προγράμματος «‘Ενταξη και Εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων». Εβδομήντα πέντε παιδιά και έφηβοι πέρασαν έξι αξέχαστες μέρες στις φιλόξενες Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας.

Στόχος της κατασκήνωσης είναι η συνάντηση παιδιών από διάφορες περιοχές της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Λευκόπετρα, Άκαρπο, Φίλια, Αμαξάδες, Κοπτερό, Ίασμο και Πάχνη), η δημιουργική συμβίωση μειονότητας και πλειονότητας και η ανάμιξη διαφορετικών ηλικιών. Η κατασκήνωση είναι η κορύφωση της χρονιάς των δραστηριοτήτων των ΔΕΝ. Τα παιδιά και οι νέοι που συμμετέχουν προετοιμάζονται γι αυτήν την καλοκαιρινή εμπειρία μέσα από τις ομάδες εμψύχωσης που οργανώνουν τα ΔΕΝ κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στην κατασκήνωση τα παιδιά έζησαν την εμπειρία της αυτονομίας και της συνεργασίας, διασκέδασαν απολαμβάνοντας τη θάλασσα και το βουνό και συμμετείχαν σε εργαστήρια που εμψύχωσαν οι έμπειροι συνεργάτες των ΔΕΝ.  Αυτή η εμπειρία δημιουργικής μάθησης μέσα από τη διασκέδαση είναι που κάνει την κατασκήνωση των ΔΕΝ «διαφορετική» από τις υπόλοιπες, όπως είπαν τα ίδια τα παιδιά, κάποια από τα οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά αλλά και πολλά που μετέχουν συστηματικά, χρόνια τώρα, στις δραστηριότητες των ΔΕΝ.

Την τελευταία μέρα της κατασκήνωσης προσκλήθηκαν και οι γονείς. Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα παιδιά τους στα εργαστήρια δημοσιογραφίας, αθλοπαιδιών, χορού και εικαστικών που οργάνωσαν τα ίδια.