Η επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Ξάνθη, με τη συναυλία της Ελένης Βιτάλη και του Νίκου Ζιώγαλα, στην πλατεία Μητροπόλεως. με πολύ κόσμο να ανεβαίνει στον παραδοσιακό οικισμό, τόσο στην κεντρική εκδήλωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις όσο και τα στέκια των συλλόγων. 

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη, των βουλευτών Γρηγόρη Στογιαννίδη και Τάσου Δημοσχάκη  αλλά και πολλών Δημάρχων από όλη την Ελλάδα λόγω της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος καλωσόρισε τους επισκέπτες και κήρυξε την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης για 29η χρονιά.

Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον εθελοντισμό και τη συλλογική προσπάθεια που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον για το θεσμά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες και ευχήθηκε οι Γιορτές να μεγαλώνουν και να προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης εξέφρασε την αισοδοξία του για ένα ακόμη επιτυχημένο θεσμό και μια εβδομάδα γεμάτη από κάθε άποψη στην Παλιά Πόλη.

Ακολούθησε η συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών που κράτησε αμείωτο το ενδιαφερόν του κοινού μέχρι το τέλος.

Εγκαίνια στην Πινακοθήκη

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη η έναρξη των παράλληλων εκδηλώσεων με τα καθιερωμένα εγκαίνια των εκθέσεων της Πινακοθήκης, όπου φέτος με τη συνεργασία της Μητρόπολης Ξάνθης φιλοξενείεται αναδρομική έκθεση του γνωστού ζωγράφου Γιάννη Μενεσίδη, μαθητή του Νίκου Γαβριήλ Πεντζικη.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης Σοφρώνιος Γκουτζίνης που εξήρε το έργο του γνωστού εικαστικού και γιατρού ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος και ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός.  Στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης φιλοξενείται η Έκθεση photo stories του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης με βραβευμένες φωτογραφίες από ρεπορτάζ της Βόρειας Ελλάδας.