Στη σωστή κατεύθυνση αλλά με διατάξεις που, ούτως ή άλλως, ισχύουν από την πρόσφατο και τους προηγούμενους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση, κινούνται σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά την τραγωδία στο Μάτι.  Ειδικά τα ΤΕΕ Θράκης έχει υποβάλλει σε ανύποπτο χρόνο προτάσεις για το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης ενώ τοποθεσίες με σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης  δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική αλλά και στη δική μας περιοχή.

Όπως αναφέρει  το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Κώστας Βαβάτσικος  η κυβέρνηση επιταχύνει τις έτσι κι αλλιώς αναγκαίες και προβλεπόμενες στους νόμους διατάξεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, με έμφαση σε ρέματα, αιγιαλούς, δάση.

Όμως αυτό που επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι η πάγια θέση και πρότασή του για την ενοποίηση όλων των χαρτών σε μια ψηφιακή βαση για όλες τις κατασκευές και τις περιοχές ώστε οι πολίτες και οι μηχανικοί να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για κάθε ακίνητο ενδιαφέροντος. Και, όπως σημειώνει, η χρηματοδότηση όλων αυτών των δράσεων και των σχεδίων ρυθμιστικού χαρακτήρα χρηματοδοτείται από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις τακτοποιήσεις στο Πράσινο Ταμείο και μπορούν να διατεθούν μόνο για την αποκατάσταση των επιπτώσεων της αυθαίρετης δόμησης.

Σκάλα Αβδήρων όπως Μάτι

Eξάλλου σε ότι αφορά αντίστοιχες περιπτώσεις με το Μάτι στην περιοχή, όπου παρατηρείται πολύ πυκνή αυθαίρετη δόμηση, δίπλα στον αγειαλό και χωρίς πρόσβαση στην παραλία, σύμφωνα με τον Κώστα Βαβάτσικο, το αντίστοιχο παράδειγμα προσομοιάζει με τη Σκάλα Αβδήρων. Πρόσφατα, πάντως, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το τοπικό χωρικό σχέδιο του Δήμου Αβδήρων, που σύμφωνα με το Δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη θα επιχειρήσει να θεραπεύσει την πυκνή αυθαίρετη δόμηση των παραλιών.

Ερωτηθείς για την πρόσβαση στις παραλίες με αφορμή την κατάσταση στη Σκάλα Αβδήρων, ο Κώστας Βαβάτσικος απαντά πριν από όλα τα άλλα είναι ζήτημα προστασίας του δημόσιου χώρου.

Δύο σημαντικές προτάσεις του ΤΕΕ Θράκης

Σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προτάσεις που έχουν γίνει προς τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς φορείς για σειρά ζητημάτων. Ανάμεσα σε αυτές: (ΚΛΙΚ)

  1. Η πρόταση για τη συλλογή, επεξεργασία, χωρική αποτύπωση και διάθεση ανοιχτών δεδομένων.
  2. Η Δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών υποβάθρων στο πλαίσιο του Γενικού  Πολεοδομικού Σχεδίου της Ξάνθης