Στον αθλητισμό υπάρχουν «στοιχειωμένα» ρεκόρ και επιδόσεις που φαίνεται ότι είναι αδύνατο να καταρριφθούν. Αθλητές που έχουν γράψει το όνομά τους ανεξίτηλα στα βιβλία της Ιστορίας και δεν γίνεται να ξεχαστούν ή να αμφισβητηθεί ποτέ το πόσο ψηλά έχουν βάλει τον πήχη στο σπορ που επέλεξαν να κάνουν. Ένας τέτοιος αθλητής είναι ο Μάικλ Φελπς, που έχει αφήσει τον υγρό στίβο εδώ κι αρκετά χρόνια, όμως δεν παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται με την κολύμβηση (και όχι μόνο) σε όλον τον πλανήτη.

Άνθρωποι όπως ο Φελπς έχουν δώσει έμπνευση σε πολλούς άλλους που έκτισαν όνειρα χάρη στις επιτυχίες του ινδάλματός τους. Ένας τέτοιος είναι ο Εϊντ Αλιαζαϊρλί, που σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής του έβλεπε την θάλασσα να αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή του. Επίσης ο Σριχάρι Ναταράζ που έχει βαλθεί να ακολουθήσει τα βήματα του αμερικανού και ήδη θεωρείται το παιδί-θαύμα της πατρίδας του στην κολύμβηση. Και ένας τρίτος είναι ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Τζεφ Γκρος, που πήρε μαθήματα καριέρας από τον Φελπς!

Ο Αλιαζαϊρλί αναγκάστηκε να δαμάσει τα κύματα της Μεσογείου μέχρι να καταφέρει μέσα από περιπέτειες και κακουχίες να φτάσει ως την Αγγλία. Ο πρόσφυγας από τη Συρία δεν ήταν κολυμβητής όταν έφυγε από τη Δαμασκό και βρέθηκε μέσα σε μία μικρή πλαστική βάρκα στην προσπάθειά του να φτάσει στην Ευρώπη. Σήμερα περνάει τέσσερις ώρες την ημέρα σε μία πισίνα και ονειρεύεται να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο 24χρονος Σύρος μετά από πολλές περιπέτειες βρέθηκε στο σπίτι ενός φίλου του στο βορειοανατολικό Λονδίνο, χωρίς να έχει πολλές ελπίδες να βρει δουλειά και με άπλετο ελεύθερο χρόνο. Τότε άρχισε να παρακολουθεί βίντεο στο YouTube κι έπεσε πάνω σε κούρσες του Φελπς.

«Ήταν αργά τη νύχτα όταν έβαλα το πρώτο βίντεο και τον είδα να κολυμπάει. Νόμιζα ότι πετούσε. Με ενέπνευσε και πυροδότησε ένα πάθος που φαίνεται ότι είχα μέσα μου αλλά δεν το γνώριζα. Μετά από το πρώτο βίντεο, είδα άλλες δύο ώρες από αγώνες του και είπα στον εαυτό μου: «Αυτό πρέπει να κάνεις στη ζωή σου».

 

Ο Αλιαζϊρλί εκπαιδευόταν για να γίνει λογιστής, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία. Έφτασε στην Βρετανία το 2016, αλλά πρώτα βρέθηκε στην Σκωτία πριν καταλήξει στο Λονδίνο. Όταν πήρε άδεια παραμονής για πέντε χρόνια τον προηγούμενο Ιανουάριο, μετακόμισε σε ένα hostel και τότε αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσει την κολύμβηση. Μέσα σε έξι μήνες μετατράπηκε από κάποιον που δεν είχε ιδέα για το σπορ, σε έναν αθλητή που κάνει 49 δευτερόλεπτα τα 50 μέτρα ελεύθερο. Οι χρόνοι του είναι χειρότεροι από εκείνους που απαιτούνται για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως οι προπονητές του θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσει τη συμμετοχή σε μία ομάδα προσφύγων για τους Αγώνες του Τόκιο το 2020 αν η ΔΟΕ αποφασίσει να επαναλάβει το εγχείρημα των Αγώνων του Ρίο πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Ναταράζ είναι το νέο αστέρι της κολύμβησης από την Ινδία και μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε ο πρώτος κολυμβητής της χώρας του μετά το 1986 που έφτασε στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο στους Ασιατικούς Αγώνες της Τζακάρτα. Ο 18χρονος άρχισε να κολυμπάει στα δύο του χρόνια, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στα 5, έχει καταρρίψει ήδη τρία εθνικά ρεκόρ και ο επόμενος στόχος του είναι να πάρει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στα επόμενα πέντε χρόνια (δύο διοργανώσεις).

Οι περισσότεροι συγγενείς του είναι αθλητές του κρίκετ και της κολύμβησης, με αποτέλεσμα να πάρει το γονίδιο. Η μητέρα του τον πήγε για κολύμβηση σε πολύ μικρή ηλικία, ο μεγάλος του αδερφός ήταν ήδη κολυμβητής και δεν άργησε να κολλήσει το… μικρόβιο. Φυσικά, ο Φελπς αποτέλεσε το ίνδαλμά του: «Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται. Αποτελεί την προσωποποίηση της τελειότητας. Θέλω να γίνω όπως εκείνος, να είμαι τέλειος μέσα στην πισίνα».

Φυσικά, ο αμερικανός πρώην σούπερ σταρ της κολύμβησης δεν επηρεάζει μόνο τους κολυμβητές. Ο Γκρος γνώρισε τον κάτοχο των 28 Ολυμπιακών μεταλλίων μέσα από μία παρτίδα στο πράσινο τραπέζι στον Καναδά. Πολύ σύντομα έγιναν φίλοι κι ο Γκρος έφτασε στο σημείο να μετακομίσει στη Βαλτιμόρη και να γίνει συγκάτοικος του Φελπς! «Έμαθα τρομερά πράγματα από εκείνον» αναφέρει ο Γκρος: «Ο τρόπος με τον οποίον κάποιος θέτει τα όριά του. Ο τρόπος με τον οποίον δουλεύει. Ο τρόπος με τον οποίον εργάζεσαι για τα όνειρά σου, χωρίς να σε ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι και τι πιστεύουν για εσένα. Όταν είσαι απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι σε τρομερή φόρμα, δεν μπορείς να ελέγξεις την συμπεριφορά του και το παιχνίδι του. Μπορείς όμως να ελέγξεις το δικό σου παιχνίδι και την προετοιμασία σου πριν καν ξεκινήσει το ματς. Αυτό με έμαθε ο Μάικλ Φελπς. Ήξερε ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν τον ενδιέφερε τι θα κάνουν οι άλλοι αθλητές. Τον ενδιέφερε μόνο τι πρόκειται να κάνει εκείνος μέσα στο νερό».