Γενική άποψη του κτιρίου

 

Το αίτημα του Πανεπιστημίου Θράκης για παραχώρηση του εμβληματικού κτιρίου του πρώην Οθωμανικού Μονοπωλίου, γνωστό ως “Καπναποθήκη Π”, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής για τη στέγασή του συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα. Δεδομένου μάλιστα, ότι το θέμα απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία και η αντιπολίτευση αντιδρά, δεν ελήφθη απόφαση μέχρι να ενημερωθούν καλύτεροι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενδεχομένως να καμφθούν οι σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράζονται.  

Στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Γιώργος Λιανός  για τις ανάγκες που θα καλύψει το Τμήμα και τη συμβατότητα της χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου με το αντικείμενο της σχολής και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία την πιθανότητα να προχωρήσει η συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το κτίριο καταρρέει και επείγει η αναστήλωσή του.

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Φώτης Μάρης επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο έχει συνεργαστεί με το Δήμο Ξάνθης για το θέμα και ότι αναλαμβάνει να ωριμάσει τη μελέτη και να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μετά από ερωτήσεις απάντησε ότι το ΔΠΘ προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την οποία χρηματοδοτήθηκε για άλλα κτίρια,  και με πιο περιορισμένα πλαίσια στο ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπολόγισε πρόχειρα το ύψος του κόστους του έργου σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Την υποστήριξή του για την παραχώρηση με μορφή χρησιδανείου της “μεγαλύτερης καπναποθήκης των Βαλκανίων”, όπως τη χαρακτήρισε, έκτασης 4.000 τετραγωνικών, στην Αρχιτεκτονική υποστήριξε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κρίνοντας ότι το μέγεθος ενός πιθανού εγχειρήματος είναι τεράστιο και ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου ή μεγάλων μελετητικών γραφείων. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Δήμος δεν έχει επιτυχημένο παρελθόν με τις αναστηλώσεις παλαιών κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται.

Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Φανουράκης που σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο ο Δήμος να αποφασίσει εν λευκώ για την παραχώρηση χωρίς να υπάρχει ένα σαφές πλάνο και μελέτη για αυτό που θα δημιουργηθεί. Έθεσε προβληματισμούς για τη συνολική αντιμετώπιση, για τις χρήσεις γης που αλλάζουν στην περιοχή εφόσον υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο και επεσήμανε ότι το δείγμα γραφής του Πανεπιστημίου από το κλειστό κτίριο του “Κύκνου” δεν είναι ευχάριστο.  Όπως είπε, είναι πρώορο να αποφασίσει ο Δήμος μια παραχώρηση αλλά  πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για  κάτι πιο οριστικό.

Πάντως, υπήρξε ερώτημα του Μ. Φανουράκη για μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν από το ΔΠΘ σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης και άλλους φορείς για το συγκεκριμένο κτίριο. Παρουσίασε το σχέδιο Καινοτόμου Ανάπτυξης που ο Δήμος έχει ήδη καταρτίσει και βραβεύτηκε το 2006 και συνδέει το συγκεκριμένο κτίριο με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, της πόλης και του παρελθόντος του. Όπως είπε,δεν έχει ληφθεί υπόψη, δε τη γνώριζε το δημοτικό συμβούλιο και φάνηκε ότι δεν ήταν σε γνώση και των Καθηγητών της Πολυτεχνικής.

Επιφυλάξεις εξέφρασε για το σχέδιο της σύμβασης που κατατέθηκε στο σώμα, ο Ι Καμαρίδης που επεσήμανε ότι από την παραχώρηση του Υπουργείου Οικονομίας προς το Δήμο υπάρχει ο όρος να μην μεταβιβαστεί και ζήτησε οριστικά στοιχεία και ακριβείς εκτιμήσεις  για το χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αν το ΔΠΘ σε σχέση με το Δήμο είναι πιο κατάλληλος φορέας για να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Απαντώντας για την άποψη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γ. Λιανός  επεσήμανε ότι υπάρχουν απόψεις Καθηγητών για την ανέγερση ενός νέου μοντέρνου κτιρίου στο campus αλλά επικράτησε η άποψη της πλειοψηφίας του τμήματος ότι πρέπει ένα εμβληματικό κτίριο της ιστορίας της πόλης να αναδειχθεί μέσα στον αστικό ιστό.

Σοβαρά ερωτήματα για τη χρήση του οικοπέδου

Σοβαρό είναι το ζήτημα που προκύπτει για την προβλεπόμενη χρήση  του οικοπέδου που είναι απαραίτητη για την οικοδομική άδεια. Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου ανέφεραν απαντώντας σε ερώτηση του Χ. Μούρκα ότι θα επιχειρηθεί να εκδοθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τον ερωτώντα να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις αν αυτό είναι δυνατόν και αν μπορεί να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο με αυτό τον τρόπο.

Επίσης έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια έτοιμη μελέτη αλλά μόνο εργασίες σε επίπεδο προμελέτης με το Χ. Μούρκα να κάνει λόγο για ελειπή προετοιμασία πριν φτάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά από την πολύωρη συζήτηση ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος πρότεινε, και έγινε δεκτό, να μην ληφθεί καμία απόφαση αλλά σύντομα να γίνει μια συνάντηση  των υπευθύνων του ΔΠΘ, των επικεφαλής των παρατάξεων και των υπηρεσιακών παραγόντων για να μην υπάρχουν σκιές σε όλη αυτή την υπόθεση.

Συζήτηση για την τέως διευθύντρια της ΔΕΥΑΞ 

Το θέμα των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί στην πρώην Διευθύντρια της ΔΕΥΑΞ, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης μετά από ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την ηγεσία της επιχείρησης για πολιτική δίωξη της υπαλλήλου.

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Μαρίνος Σδρέβανος σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως για να μην αποκαλύψει τα στοιχεία της διευθύντριας με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλη Φανουράκη να επισημαίνει ότι η απόφαση που έχει την υπογραφή του Προέδρου  έχει αναρτηθεί με όλα τα στοιχεία της υπαλλήλου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστηκαν 2 γραπτές απαντήσεις για τις 2 ερωτήσεις παρατάξεων από τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου που υπεραμύνθηκε των ενεργειών της επιχείρησης και του Δ.Σ. Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν ικανοποιήθηκαν ενώ κατέθεσαν στοιχεία από παλαιότερες υποθέσεις και επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν για το θέμα

Διαμάχη για την πυρασφάλεια στο Δημοτικό

Διαμάχη υπήρξε για το θέμα της πυρασφάλειας μετα από παλαιότερη ερώτηση για τους πυροσβεστικούς κρουνούς που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη. Από την πλευρά του Μανώλη Φανουράκη επισημάνθηκε ότι οι δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου για την πολιτική προστασία Παναγιώτη Ταρενίδη πως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της Παλιάς Πόλης έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πως δεν υπάρχει. Ο Π. Ταρενίδης κατέθεσε σχετικά έγγραφα και σχέδια στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ο Δήμαρχος σημείωσε ότι προέχει η ουσία για την πυρασφάλεια και η συνεργασία όλων .

Παράπονα για τα έργα στο Αιολικό Πάρκο

Παράπονα για τον τρόπο εργασιών της αναδόχου που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου στην ορεινή περιοχή των Κιμμερώιν εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμετέχω” Σαμπάν Μπαντάκ.  Όπως σημείωσε η εταιρία δρα ανεξέλεγκτα, έχει προκαλέσει ζημιές στο οδόστρωμα, έχει καταστρέψει μονοπάτια και χαρακτήρισε απούσες τις υπηρεσίες του Δήμου, ζητώντας έλεγχο όσων γίνονται.