Την άποψη ότι δεν πρέπει να ψάχνουν συνομωσίες πίσω από τη ρύθμιση για τις Μουφτείες της Θράκης εξέφασε σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο οποίο μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μετά από διάλογο θα καθοριστεί ο νέος τρόπος επιλογής των Μουφτήδων.

“Κάποιοι συνδέουν την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία με την ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή για τα ηλικιακά όρια των μουφτήδων. Ισχυρίζονται ότι η ελληνική Κυβέρνηση έδωσε σαν αντάλλαγμα την επιλογή των μουφτήδων από το καθεστώς Ερντογάν.” Όμως, όπως ανέφερε στη σύνεντευξή του στο «Κόκκινο Καβάλας» Γιώργος Χατζηθεοδώρου, “η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και που σχετίζεται με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μουφτήδων στα 67, δρομολογεί, ουσιαστικά, την έξοδο των σημερινών μουφτήδων, Ξάνθης και Κομοτηνής, που είναι 80 και 81 ετών.”

“Η ύπαρξη ορίου ηλικίας για δημόσιους λειτουργούς είναι αυτονόητη, ακόμη και για βιολογικούς λόγους. Υπάρχει, άλλωστε, σε πάρα πολλές κατηγορίες όπως των γιατρών, των δικηγόρων, των εκπαιδευτικών κλπ. Δεν ξέρω τι διαπραγματεύσεις έκανε η Κυβέρνηση με την Τουρκία, όμως, αυτό που φάνηκε ήταν μια ψύχραιμη πολιτική. Εκείνο, πάντως, που είναι γνωστό, είναι ότι η τροπολογία υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕλ και Ένωση Κεντρώων, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Δηλαδή, η τρομερή τροπολογία δεν καταψηφίστηκε από κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Στη σχετική συζήτηση, δε, της Βουλής, υπήρξαν μόνο δύο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων που επιχειρηματολόγησαν κατά της ρύθμισης. Έτσι, μην ψάχνουν για συνωμοσίες και προδοσίες. Αυτή τη στιγμή ορίστηκαν νέοι τοποτηρητές που θα αναπληρώνουν τους μουφτήδες μέχρι να επιλεγούν οι νέοι.Η Κυβέρνηση, σε εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος θα βρει τον τρόπο του διορισμού ή της εκλογής των νέων μουφτήδων. Και, βεβαίως, πρέπει να ερωτηθεί κι η μειονότητα, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνηθιζόταν κι αποφάσιζαν άλλοι για άλλους. Εμείς δείξαμε έναν άλλο τρόπο σκέψης, όπως και με την τροπολογία για την σαρία, που έτυχε μεγάλης υποδοχής από τη μειονότητα”.