Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών – βάσει του άρθρου 131 του «Κλεισθένης Ι» – για τον Έλεγχο Νομιμότητας πράξεων των Δήμων και Περιφερειών και των Νομικών τους Προσώπων, την Πειθαρχική και Αστική ευθύνη αιρετών και την Επιβολή διοικητικών μέτρων μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ.

Στο Κεφάλαιο Ζ΄ του ν. 4555/2018 (Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”) αναφέρεται η σύσταση Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ, ως αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, υπαγόμενων απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών.

Προϊστάμενοι των Αυτοτελών αυτών Yπηρεσιών είναι, πλέον, οι Επόπτες ΟΤΑ, πρόσωπα αυξημένων προσόντων, που επιλέγονται με διαφανή αξιοκρατική διαδικασία από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων με τη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο περί Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (ν. 4369/2016, Α’ 33).

Βασική αποστολή των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας παραμένει, κατά συνταγματική επιταγή, η άσκηση ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, καθώς και η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στα αιρετά όργανα των δήμων και περιφερειών.