Επιφυλλάσσονται οι κυβερνητικοί παράγοντες της μειονότητας, προκειμένου να τοποθετηθούν για τους δύο ορισμούς τοποτηρητών στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής. 

Πάντως, οι τρεις μειονοτικοί κυβερνητικοί βουλευτές των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, πρόκειται να συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του , και να καθορίσουν στη στάση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όταν και αναμένεται να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση.

Kυβερνητικοί κύκλοι της περιοχής επαναλαμβάνουν ότι η αντικατάσταση των παλαιών Μουφτήδων με τοποτηρητές είναι μια αναγκαία διαδικασία προσαρμογής στην κανονικότητα αλλά θεωρούν ότι παραμένει ένα μεταβατικό στάδιο προς την ανάδειξη αμιγώς θρησκευτικών ηγετών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Επισημαίνεται με νόημα ότι το πιο σημαντικό βήμα ήταν η κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, υποννοώντας ότι τα νέα πρόσωπα, με τα θετικά ή τα αρνητικά τους στοιχεία, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα, όσο ο θεσμός.

Τέλος, αυτό που αναφέρεται είναι ότι με την επιλογή τους καταρρίφθηκε το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ήταν κάποιου είδους αντάλλαγμα για τους Μουφτήδες στη Θράκη, καθώς ο διορισμός τοποτηρητών δεν δείχνει κάποια αλλαγή.