Με μια ανάρτηση στο Facebook o δικηγόρος Κώστας Γούναρης αποδομεί τις θεωρίες συνομωσίας, όπως αναφέρει, που θεωρούν ότι η συνταξιοδότηση των Μουφτήδων υπήρξε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών από την Αδριανούπολης. Όπως υπονοεί, η συνταξιοδότηση μάλλον κινείται αντίθετα από τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο συγκεκριμένο θέμα. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Γούναρη:

Τις τελευταίες δύο μέρες πλήθος δημοσιευμάτων και αναρτήσεων (και από φσοβαρούς ανθρώπους) συνδέουν την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές με την ψήφιση από τη Βουλή την 1-8-2018 μιας τροπολογίας, που θέτει όριο ηλικίας των 67 ετών για τους Μουφτήδες και κατά συνέπεια οδηγεί σε αναγκαστική αποχώρηση τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής (80 και 81 ετών αντίστοιχα).
Κατά πρώτο η ύπαρξη ορίου ηλικίας για δημόσιους λειτουργούς είναι νομίζω αυτονόητη για βιολογικούς λόγους. Υπάρχει ήδη για αρκετές κατηγορίες δημοσίων λειτουργών (δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ) και προφανώς πρέπει να επεκταθεί παντού.
Κατά δεύτερο και σπουδαιότερο δεν γνωρίζω αν και τι διαπραγματεύσεις ή παζάρια έκανε η Κυβέρνηση με την Τουρκία για το θέμα της απελευθέρωσης των στρατιωτικών, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που ήδη αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους (άρθρο 48 Ν.4559/2018), υπερψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών, όπως προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά της Βουλής της 1-8-2018. Δηλαδή με λίγα λόγια η «φοβερή» αυτή τροπολογία δεν καταψηφίστηκε από κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου, ενώ κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή κανείς βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν επιχειρηματολόγησε κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης, εκτός από δύο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, η οποία όμως τελικά ψήφισε την τροπολογία.
Έτσι ενημερωτικά για να μη χάνουν κάποιοι άδικα το χρόνο τους ψάχνοντας για συνομωσίες και προδοσίες.