Με την ανάθεση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ξάνθης με την Καβάλα  ξεκινά το μεγαλόπνοο έργο της σιδηροδρομικής εγνατίας και του Project Sea to Sea μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο στην Καβάλα από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών., Τσίπρα και Μπορίσωφ.

Η μελέτη αφορά στη σύνδεση των Τοξοτών Ξάνξθης με το νέο Λιμένα Καβάλας και ανατέθηκε έναντι του ποσού των 1,27 εκατ. Ευρώ σε κοινοπραξία μελεητητικών εταιριών, από την ΕΡΓΟΣΕ.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής 32 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Νέο  Λιμάνι Φίλιππος Β της Καβάλας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ξάνθης-Θεσσαλονίκης. Συνολικά το κόστος του έργου εκτιμάται σε 250 εκατ. Ευρώ και θα είναι τμήμα της νέας ηλεκτροκίνητης γραμμής που θα συνεχίζει από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας κατά 3 ώρες συνολικά τη χρονοαπόσταση από την Αλεξανδορύπολη μέχρι τη Θεσσαλονικη.

Παράλληλα με το λιμάνι η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί και επιβατικούς σταθμούς στους ενδιάμεσους οικισμούς Καρβάλης, Πέρνης και Γραβούνας όπου θα γίνουν σιδηροδρομικοί σταθμοί. Τέλος, θα ακολουθεί τη διαδρομή της Εγνατίας Οδού μέχρι να συνδεθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό των Τοξοτών Ξάνθης, δίπλα στο Νέστο.

Η σύνδεση της Καβάλας με την Ξάνθη είναι ένα έργο που συζητείται για δεκαετίες, καθώς θα συμβάλει τόσο στην εμπορική αξιοποίηση του λιμένα καβάλας, όσο και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου που συνεχίζει να χρησιμοποιεί στην περιοχή τις υποδομές του 19ου αιώνα. Η υλοποίησή του αμαμένεται ότι θα δώσει ώθηση τόσο στην εμπορευματική όσο και στην επιβατική κίνηση από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία από ypodomes.gr