Εορταστικό πρόγραμμα της Ξάνθης με τίτλο “Ξάνθη 1919 – 2019 – τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης” διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης (1919-2019) και την πορεία προς την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα (1920) οργανώνεται ένας κύκλος εργασιών που θα διαρκέσει ολόκληρο το έτος 2019.  Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης των ιστορικών γεγονότων που έκριναν την τύχη της πόλης μας και διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ως μέλους της ελληνικής επικράτειας.

Οι δράσεις αυτού του κύκλου εργασιών θα αποτυπώνονται στο συλλεκτικό ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα “Ξάνθη 1919 – 2019. Τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης”

Η δομή του προγράμματος ορίζεται σε τρία μέρη:

1ο μέρος

Η Ιστορία μας συστήνεται.

Ποια είναι; Τι εξετάζει; Ποιο το ιστορικό γεγονός, το συμβάν, η είδηση… η μνήμη; Ποιες οι εκδοχές της; Υπάρχει δεοντολογία; Ποια η δική μας ιστορία; Και πολλά άλλα από τους αρμόδιους…

2ο μέρος

Αναζητώντας το ιστορικό γεγονός!

Στιγμιότυπα τοπικής ιστορίας με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, παρουσιάσεις, αλλά και προσωπικές απόψεις. «Μπροστά σε ένα παλιό μπαούλο», θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής.

3ο μέρος

Το Ιστορικό γεγονός! «Ξάνθη 1919»  

Τόπος _ Μνήμη.  «Ελευθερία ή Θάνατος». Μαρτυρολόγια…  Οι πρώτοι Όμηροι. Τα ντουρντουβάκια… Διασυμμαχική κατοχή.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, έχει εξασφαλίσει τη σύμπραξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, των Γενικών Αρχείων του κράτους, της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, και του Δ’ Σώματος Στρατού.

Το Μουσείο ως συντονιστής των εκδηλώσεων αυτών ενισχύεται από επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται μέσω της ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το έτος 2018-2019.

Το όλο πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης, Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,  τους Δήμους Ν. Ξάνθης και πολλούς φορείς και ιδρύματα.

*Οι πολιτιστικές δράσεις της ΦΕΞ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κάθε φορέας από τους παραπάνω θα παρουσιάσει ανάλογες θεματικές της ιστορίας, όπου όλες μαζί θα αποτελέσουν ένα ενιαίο αφήγημα εορτασμού και μνήμης στο χώρο του μουσείου μας και όχι μόνο.

Περισσότερες, λοιπόν, από 300 εκδηλώσεις για το 2019, με διαλέξεις –  παρουσιάσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και συναυλίες, παραστάσεις και  προβολές.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, τον διοικητή του ΔΣΣ αντιστράτηγο κο Γεώργιο Καμπά, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  κο Εμμανουήλ Βαρβούνη, την κα Άννα Σουπιάδου προϊσταμένη των ΓΑΚ –Αρχείων Ν. Ξάνθης, καθώς και  τους υποστηρικτές του προγράμματος και όλους όσοι έχουν βοηθήσει στην οργάνωσή του.

 Το πρόγραμμα κλείνει τις συμμετοχές του , στις 10 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο του 2018.

Για συμμετοχή, υποστήριξη, ενημέρωση στα τηλ. 25410 25421 –  6937120986