Κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση η τροπολογία που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων της Θράκης στο 67ο έτος. Η ρύθμιση καλύπτει στους δύο από τους τρεις Μουφτήδες, Ξάνθης και Κομοτηνής, που είναι αμφότεροι σχεδόν 80 ετών  ενώ ο Μουφτής Διδυμοτείχου έχει αντικατασταθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στόχος είναι να προγραμματίζει η πολιτεία την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία. Οι δύο Μουφτήδες, που έχουν διοριστεί τη δεκαετία του 90, έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας αλλά συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους, ανάμεσα στα οποία και οι δικαστικές αρμοδιότητες σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, που πρόσφατα κατέστησαν απολύτως προεαιρετικές με άλλη τροπολογία.

Το παρασκήνιο και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η δυσαρέσκεια ειδικά για το Μουφτή Ξάνθης, η στοιχειώδης επάρκεια του οποίου έχει αμφισβητηθεί έντονα ενώ τόσο μια σειρά από πρόσφατα περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε, όσο και η άρνησή του να παραιτηθεί πριν από ένα χρόνο, επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Δεν είναι γνωστή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ όμως, πάγια και διακηρυγμένη θέση του είναι ότι δεν αρκεί μια αντικατάσταση ενός ανεπαρκούς προσώπου αλλά η πλήρης αλλαγή του πλαισίου με απογύμνωση των δικαστικών αρμοδιοτήτων και, εν συνεχεία, ανάδειξή τους υπό προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό και η πρόσφατη ρύσθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή-Ιεροδίκη, θεωρήθηκε μεταβατικό στάδιο για την πλήρη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων.

Για την αποπομπή των δύο Μουφτήδων προκαλούνται αντιδράσεις στους ακραίους χώρους της Θράκης καθώς υπάρχει διαχρονική υπόγεια διαδρομή και ο ρόλος του Μουφτή, για δεκαετίες έχει ταυτιστεί με το βαθύ πυρήνα του κράτους, παρότι ειδικά στην Ξάνθη, δεν τυγχάνει του παραμικρού σεβασμού στη μειονότητα.

Άλλες διατάξεις

Με διάταξη που έχει περιληφθεί στο κείμενο της τροπολογίας δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε με απόφαση του υπουργού Παιδείας να μπορεί να παρατείνεται η προβλεπόμενη προθεσμία για την κατ΄εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 10ετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, οι Μουφτείες της Θράκης καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών που τηρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όλη η Τροπολογία:

TROPOLOGIA