Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ έφτασε το θέμα της εμφάνισης κάποιων κουνουπιών που έχουν την εικόνα του ιδιαίτερα επικίνδυνου “κουνουπιού-τίγρη” στην περιοχή της Ξάνθης. 

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και των διαμαρτυριών που υπάρχουν από κατοίκους στην παραλιακή ζώνη και σε πόλεις της Περιφέρειας υπήρξε θέμα επερώτησης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη.

Η συζήτηση με τον Περιφερειάρχη διεξήχθη σε οξείς τόνους και απαντώντας ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των ψεκασμών εφαρμόζεται κανονικά όμως οι συνεχείς βροχές και οι λοιπές δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν δυσχεράνει την αποτελεσματικότητα. Παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την κατάσταση αλλά σημείωσε ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταπολέμηση.

Εξάλλου, ανέφερε ότι όντως στην περιοχή της Ξάνθης έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις εμφάνισης του κουνουπιού-τίγρης που προκάλεσαν ανησυχία, για τα οποία έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σκληρή ήταν η κριτική για τα δείγματα αίματος που στέλνονται για αναλύσεις για πιθανή ύπαρξη του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία με τον Φ. Καραλίδη να υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να στέλνονται δεκάδες δείγματα από κάθε νομό. Ο Περιφερειάρχης απάντησε  ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια μεταδοτική ασθένεια ή κίνδυνος για την υγεία.

Κατά τα άλλα, ιδιαίτερα έντονη ήταν η διαμάχη μεταξύ Χ.Μέτιου-Φ. Καραλίδη για το θέμα της αντικατάσταση της Γενικής Διευθύντριας Ανάπτυξης της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη να ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής και ανακάλεσε την τοποθέτηση νέου διευθυντή. Εξάλλου μεγάλη ήταν η κόντρα μεταξύ Περιφερειάρχη και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για το θέμα της απορροφητικότητας του ΠΕΠ της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Κριτική για το θέμα της γέφυρας του Κομψάτου. 

H συνεδρίαση ηταν αρκετά έντονη και από την πλευρά της πλειοψηφίας. Αποχώρησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωσηφίδης διαμαρτυρόμενος για το συντονισμό της Προέδρου ενώ ο Ι. Χατζηγκενέ, ζήτησε την παραίτηση του Περιφερειάρχη εξαιτίας της συζήτησης για τη γέφυρα του Κομψάτου, μετά την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης και το σχεδιασμό νέας γέφυρας. Το θέμα αυτό προκάλεσε και τη μεγαλύτερη τριβή με κατηγορίες από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης προς την περιφερειακή αρχή.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών της Αττικής.