Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η παράταξη της δημοτικής αρχής στην συνεδρίαση που προκάλεσαν 16 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με ζητούμενο την καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης από το γιο του Αντιδημάρχου Θωμά Ηλιάδη. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να υπερψηφίσει το κείμενο καταδίκης με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να πάρει θέση για τα γεγονότα που διερευνά η δικαιοσύνη καθώς και ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλευση της επίθεσης. 

Αναλυτικά:

Μιλώντας εκ μέρους όσων υπέγραψαν την επιστολή, λόγω της απουσίας του Νίκου Ανταμπούφη, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ιπποκράτης Καμαρίδης ανέφερε ότι πριν το περιστατικό υπήρχε ένα κλίμα αναταραχής που κατέληξε, τελικά στον ξυλοδαρμό.

Επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή έχει καταδικάσει το γεγονός αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση καταδίκης, κάτι που ζητά η επιστολή των 16 συμβούλων. Όπως είπε, η πράξη είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς ο δράστης δήλωσε ότι οφείλεται στην κριτική κατά του πατέρα του ενώ επεσήμανε ως αρνητικό ότι δεν έχει γίνει κάποια δήλωση μέχρι σήμερα από τον Θ. Ηλιάδη.

Τριανταφυλλίδης: Καταδίκη χωρίς αστερίσκους – Χαριτωνίδου: Κατακριτέα άσκηση βίας

Tην άποψη ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάζονται τα περιστατικά όπως αυτό σε βάρος του Μ. Φανουράκη,  χωρίς αστερίσκους που θα δίνουν περιθώρια αμφισβητήσεων ζήτησε από την πλευρά του ο σύμβουλος της πλειοψεηφία Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Κατακριτέα κάθε μορφή βίας χαρακτήρισε εκ μέρους της Κοινωνίας Δημοτών η Ειρήνη Χαριτωνίδου που πήρε το λόγο. Αναφέρθηκε στις διαφορετικές μορφές βίας που υπάρχουν και εκδηλώνενται κατά περίπτωση ενώ κατέταξε ως κομβικό το ζήτημα της επίθεσης στον επικεφαλής της παράταξής της. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι η παράταξη στην ανακοίνωσή της δεν έκανε κανένα διαχωρισμό πολιτισμικό ανάμεσα στο δράστη και το θύμα της επίθεσης, όπως επιχειρήθηκε να υπονοηθεί κατά τη γνώμη της.

Δήμαρχος: Έγινε πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης

Από την πλευρά του  ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι και ο ίδιος καταδικάζει όλες τις μορφές βίας αλλά υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις που βγήκαν συνιστούν πολιτική εκμετάλλευση και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των 4 ετών της θητείας του πολλές άλλες μορφές βίας εκδηλώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης κρίνει ότι οι αντιδράσεις έχουν σαν στόχο να αποπεμφθεί ο Αντιδήμαρχος Θ. Ηλιάδης ενώ, τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει πολιτική διάσταση και ότι είναι μια υπόθεση ποινική που βρίσκεται στη δικαιοσύνη και ότι οι σύμβουλοι – των οποίων τον αριθμό αμφισβητεί- επιχειρούν να δικάσουν την υπόθεση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχες απόψεις εκφράστηκαν από άλλα μέλη της παράταξης ενώ η ανεξάρτητη Ειρήνη Πυρνάρη σημείωσε, ότι ως υπογράφουσα, ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει μια βίαιη συμπεριφορά. Αναταραχή προκλήθηκε όταν ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το κείμενο που κατατέθηκε θα έπρεπε να ελεγχθεί για πλαστογραφία, με τον Ι Καμαρίδη να αντιδρά έντονα και να αναφέρει ότι “άλλοι είναι αυτοί που πλαστογραφούν”.

Το λόγο ζήτησε και πήρε, παρότι ήθελε να αποφύγει λόγω της προσωπικής εμπλοκής και ο Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της πλειοψηφίας, σημείωσε ότι ουδέποτε έχει κάνει σχόλιο για τη μόρφωση ή την καταγωγή του Αντιδημάρχου και εξέφρασε τη λύπη του για την “αφωνία” του Προέδρου του σώματος.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους συμβούλους που κατέθεσαν το αίτημα δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο καθώς δεν υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας.  Στο ερώτημα αν η πλειοψηφία αντιπροτείνει άλλο κείμενο, ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά.