Μεγάλη και συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην Ξάνθη, από την πρώτη στιγμή, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής από την επομένη της μεγάλης καταστροφής.

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, οι πρόσκοποι της Ξάνθης οργάνωσαν συγκέντρωση ειδών στις τρεις πόλεις της Θράκης. Το κάλεσμα έγινε μέσω κοινωνικών δικτύων και μόλις σε 4 ώρες, το απόγευμα της Τρίτης συγκεντρώθηκαν 50 κούτες με διάφορα υλικά καθώς και νερό. Η βοήθεια γέμισε ένα μικρό φορτηγό που παρείχε η μεταφορική ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ, και αναχώρησε σχεδόν αμέσως για την Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων Σωτήρης Στόικος, η κινητοποίηση και η αλληλεγγύη των πολιτών είναι συγκινητική αλλά από την εμπειρία του, απαιτείται συντονισμός και μεγάλος αριθμών εθελοντών για να διαχειριστούν και να προωθήσουν τη βοήθεια στο σημείο και το σωστό χρόνο. Για το λόγο αυτό απαιτείται προσεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων που γίνονται για τα είδη που απαιτούνται κάθε φορά.

Όπως σημειώνει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης ειδών, αυτή δεν μπορεί να βοηθήσει τους πληγέντες για τους οποίους προορίζεται.

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας των προσκόπων πολλοί είναι οι φορείς που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν βοήθεια όπως η ΕΛΜΕ Ξάνθης, η ΑΔΕΔΥ, η Ομάδα Διαχείρισης κρίσεων καθώς και η περιφερειακή ενότητα. Εξάλλου την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στην οποία καλούν πλήθος οργανώσεων και κομμάτων της περιοχής.