Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς καν να μπει στην ουσία του θέματος που επρόκειτο να συζητήσει. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει μετά από αίτημα 16 συμβούλων την επίθεση του γιου του Αντιδήμαρχου Θόδωρου Ηλιάδη στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλη Φανουράκη. Προ της συνεδρίασης κατέθεσε αίτημα η ανεξάρτητη Ειρήνη Πυρνάρη ζητώντας να αναβληθεί το θέμα λόγω του πένθους και της τραγωδίας των πυρόπληκτων της Αττικής.

Ο Πρόεδρος θεώρησε ότι αυτό συγκεντρώνει τη σύμφωνία όλων των παρατάξεων με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από τις παρατάξεις Καμαρίδη και Ανταμπούφη που επεσήμαναν ότι για την αναβολή του θέματος θα πρέπει να αποφασίσει το σώμα και όχι ο Πρόεδρος, με αποτέλεσμα το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία και να αποφασιστεί η μετάθεση της συνεδρίασης την Παρασκευή στις 2 μ.μ.

Όμως τόσο τα διαδικαστικά θέματα όσο και οι παρεμβάσεις του Γιώργου Κολλάρου προκάλεσαν τη μήνι των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ενώ στο τέλος και του υπόλοιπου δημοτικού συμβουλίου. Κυρίως για το γεγονός ότι επέμενε μέχρι τέλους να αναφέρει ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης που να αφορά το Συμβούλιο καθώς δεν πρέπει “να ασχολείται με τους ξυλοδαρμούς μέσα στην πόλη”, κάτι που εκλήφθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις ως απόπειρα από την παράταξη του ΚΚΕ να αποπολιτικοποιηθεί η επίθεση που έγινε στο Μ. Φανουράκη εξαιτίας της κριτικής του στη δημοτική αρχή.

Ο Α. Κυριακίδης, προηγουμένως, είχε αναφέρει ότι δεν υπέγραψε την επιστολή των 16 με τον Πρόεδρο να του δείχνει την επιστολή με τις 16 υπογραφές. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ανέφερε ότι δεν αμφισβητείται ο αναγκαίος αριθμός για να τεθεί σε συζήτηση αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Εξέφρασαν τη συμπαράταση στους πληγέντες της Αττικής

Νωρίτερα, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε με ομιλίες των επικεφαλής, την οδύνη και τη συμπαράτασή του στα θύματα και τους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος και όλοι οι επικεφαλής επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει ενιαία και αλληλέγγυα στάση, χωρίς πολιτικές αναφορές και αναζήτηση ευθυνών αλλά με γνώμονα τη βοήθεια των πληγέντων.

Η κριτική του Γ. Κολλάρου στην κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου και των υπολοίπων επικεφαλής που επανέλαβαν ότι δεν είναι η ώρα για να γίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, πρέπει να γίνουν συστάσεις σε όσους συγκεντρώνουν βοήθεια καθώς οι πυρόπληκτοί δεν χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα ή τέτοια είδη αλλά πλέον μόνο συγκεκριμένα φάρμακα και αίμα. Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις κάλεσαν το κοινό να συμμετάσχει στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνεται την Πέμπτη και την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της μεγάλης τραγωδίας.