Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ξάνθης αναφέρει:

Με δελτίο τύπου την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι με απόφαση που πήρε μαζί με τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ., για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας θα δοθεί απευθείας σε επιχείρηση τμήμα της οποίας υπέστη καταστροφή, με «αντάλλαγμα» να μην απολύσει εργαζόμενους και να τους πληρώνει το μισθό τους!

Το υπουργείο πανηγυρίζει, ισχυριζόμενο ότι με την παραπάνω «καινοτομία» «412 εργαζόμενοι που, ελλείψει αντικειμένου, δεν προσέρχονται στην εργασία τους, αντί απόλυσης και αντίστοιχης υπαγωγής τους στο επίδομα ανεργίας, θα διατηρήσουν στο ακέραιο τις συμβάσεις και το μισθό τους», κάτι για το οποίο μάλιστα υποτίθεται ότι «δεσμευόταν» η εταιρεία από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος… Πράγματι από την πρώτη στιγμή στη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια πριν ξεκινήσουν οι μετρήσεις για τις επιπτώσεις του βιομηχανικού ατυχήματος, ανακοινώθηκε από την εταιρεία πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Οποιοσδήποτε γνωρίζει στοιχειωδώς πώς λειτουργεί μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα, ξέρει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά από το να χάσει μια τέτοια μονάδα το ειδικευμένο προσωπικό της. Άρα, η απόλυση των εργαζομένων σε μια επιχείρηση που σε λίγους μήνες θα έπρεπε να λειτουργεί με τους ίδιους και πιο εντατικούς ρυθμούς, μόνο παραλογισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πόσω μάλλον που η απόλυση σημαίνει περαιτέρω κόστος λόγω αποζημιώσεων κτλ. Ταυτόχρονα, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιχείρηση θα πάρει 75 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς είχε ασφάλιση και για την αποκατάσταση ζημιών από πυρός και για μελλοντική απώλεια κέρδους (loss of profit).

Να μην ξεχνάμε πως ενώ πρόκειται για μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση με πρωταγωνιστικό ρόλο παγκόσμια στο αντικείμενό της, που ανήκει σε έναν αντίστοιχα μεγάλο κερδοφόρο επιχειρηματικό όμιλο, οι παλιοί εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται το 2012 κατά 12% στο όνομα της κρίσης (ποτέ δεν επανήλθαν) και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με βάση τον βασικό μισθό των 586 και 511 ευρώ σε ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εντατικοποίηση και επικινδυνότητα.

Μέσα σε όλα αυτά, η τοποθέτηση του τοπικού βουλευτή του ΣυΡιζΑ Γρηγόρη Στογιαννίδη σε τοπικό κανάλι, ανέδειξε για άλλη μια φορά πως ο σκυλοκαυγάς για διάφορα ζητήματα Ν.Δ.-ΣυΡιζΑ προκύπτει από το ότι ο ένας παίρνει την μπουκιά από το στόμα του άλλου σε ό,τι αφορά τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Παρά τα όσα μας κατηγορούν οι κύριοι της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα, ειδικά όταν ο επιχειρηματίας από την πλευρά του έχει σκοπό να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας ή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας». Όταν με τους νόμους Ν.Δ. – ΠαΣοΚ – ΛαΟΣ που η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ διατηρεί, έχει διαμορφωθεί μια ζούγκλα για τους εργαζόμενους σε ό, τι αφορά εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα, ακριβώς για να υπάρχει η μέγιστη κερδοφορία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όταν ανοίγουν οι δουλειές τους, τι μεγαλύτερη στήριξη θα μπορούσε να δοθεί;

Η απάντηση δόθηκε με την πρόσφατη ρύθμιση με την οποία με τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, η κυβέρνηση «μπουκώνει»  τον μονοπωλιακό όμιλο για να επισκευάσει τις ζημιές στο εργοστάσιό του και να διατηρήσει επιδοτούμενος το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Και όλο αυτό το παρουσιάζει προκλητικά ως… προστασία των εργαζομένων! Προστασία των εργαζομένων σημαίνει άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ,  πραγματική επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Και τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες που πουλάει η κυβέρνηση για το τέλος των μνημονίων και αυξήσεων του κατώτατου μισθού, το αποδεικνύει η Πορτογαλία με την αύξηση που δεν έφτανε ούτε το ένα ευρώ το μέρα!

Για τους εργαζόμενους της “Sunlight” αυτονόητο είναι πως όχι μόνο πρέπει να μην απολυθεί κανείς μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά να καταβάλλεται κανονικότατα η μισθοδοσία τους από τον επιχειρηματικό όμιλο. Είναι το ελάχιστο, όταν η τεράστια κερδοφορία του ομίλου και τα διάφορα βραβεία που κάθε λίγο και λιγάκι τοπικά Μ.Μ.Ε. προβάλλουν, αποκτήθηκαν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων της επιχείρησης που εργάζονταν κυριολεκτικά με εξαντλητικούς ρυθμούς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και όλων των αστικών κομμάτων που διαγκωνίζονται ποιος θα είναι καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι της “Sunlight” και η εργατική τάξη της Ξάνθης συνολικά πρέπει να αντιτάξουν την οργάνωση σε ταξικά σωματεία. Μόνο οργανωμένα, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε αντιπαράθεση με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, μπορούν οι εργαζόμενοι να δουν μέρες χωρίς ανασφάλεια, τσακισμένα δικαιώματα. Σε κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους πόλης και χωριού που πλήττονται από την ίδια πολιτική, να ανοίξουν δρόμο για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του Κ.Κ.