Πρώτος υπογράφων σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για το θέμα του ατυχήματος στην παιδική χαρά του Δήμου Ξάνθης είναι ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης. 
Στην ερώτηση που συνυπέγραψαν ακόμη 10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το οκτάχρονο παιδί που καταπλακώθηκε από τη σιδερένια πόρτα και τραυματίστηκε σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά είχε λάβει “πιστοποίηση”

Οι Βουλευτές ρωτούν να μάθουν μεταξύ άλλων, α) ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια της πιστοποίησης μιας παιδικής χαράς και ποιος ο φορέας υλοποίησης της πιστοποίησης ώστε να αποφευχθούν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον, β) αν προτίθεται ο Δήμος Ξάνθης να προχωρήσει σε έρευνα για τα αίτια του περιστατικού”.


Το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Στις 4 Ιουλίου σε πιστοποιημένη παιδική χαρά του Δήμου Ξάνθης, η οποία βρίσκεται στην Κυψέλη, συνέβη ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα. Ένας οκτάχρονος που έπαιζε στην παιδική χαρά καταπλακώθηκε από τη σιδερένια πόρτα της παιδικής χαράς και τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο δεξί του χέρι.

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καβάλας και αμέσως μετά στην παιδιατρική κλινική της Θεσσαλονίκης για να εξεταστεί από παιδονευροχειρουργό για τραύμα που έφερε στο κεφάλι. Το παιδί ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει την ανάγκη ελέγχου των ελάχιστων πιστοποιημένων παιδικών χαρών του Δήμου Ξάνθης.

Η πρώτη αντίδραση του Δήμου δια στόματος του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Συντήρησης υποδομών και Επίλυσης θεμάτων Οικισμών του Δήμου Ξάνθης ήταν η παραδοχή ότι ναι μεν έγινε το περιστατικό αλλά δεν έπεσε πάνω στο παιδί η σιδερένια πόρτα της παιδικής χαράς. Από την άλλη η μητέρα του παιδιού ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο επισημαίνοντας ότι η πόρτα βγήκε από τη θέση της και τραυμάτισε το μικρό παιδί. Βέβαια, το γεγονός του τραυματισμένου παιδιού που μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Η αναλγησία της δημοτικής αρχής φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο δεδομένου ότι δεν επικοινώνησε καν με την οικογένεια του οκτάχρονου αγοριού.

Από την άλλη η πιστοποίηση της συγκεκριμένης παιδικής χαράς ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, στις 7 Ιουνίου, με δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης, με τίτλο: «Σήμα πιστοποίησης στην παιδική χαρά της Οδυσσέως». Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά της Οδού Οδυσσέως έλαβε το σχετικό σήμα πιστοποίησης από το Υπουργείο και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη σχετική νομοθεσία, τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τους μικρούς επισκέπτες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Ξάνθης η εν λόγω παιδική χαρά είναι μόλις η έβδομη η οποία φέρει το σχετικό σήμα και η οποία μετά από κόπους και βάσανα υποτίθεται ότι παραδόθηκε στους πολίτες για να τη χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Το πρόβλημα, όμως, των παιδικών χαρών και των ελεύθερων χώρων του Δήμου Ξάνθης είναι γνωστό εδώ και καιρό. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε κατάρρευση πινακίδας εντός παιδικής χαράς. Παράλληλα, εδώ και μήνες υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παιδικών χαρών από τη δημοτική αρχή καθώς είχαν ξηλωθεί, και ορθώς, τα όργανα από τις παλιές παιδικές χαρές προκειμένου να αντικατασταθούν με νέα όργανα. Όμως, στο στάδιο της αποκατάστασής τους δεν υπήρχε η απαιτούμενη σήμανση της απαγόρευσης εισόδου για τα παιδιά.

Το πρόβλημα των παιδικών χαρών είναι μόνο μια όψη του προβλήματος της διάθεσης ελεύθερων χώρων στην πόλη της Ξάνθης. Η πόλη υποφέρει, επίσης, από την έλλειψη ενός σύγχρονου αστικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού σχεδίου πεζοδρόμησης. Η πεζοδρόμηση εντός του κέντρου της πόλης και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων πεζοδρομίων στο σύνολο του αστικού ιστού της Ξάνθης είναι μια από τις προϋποθέσεις της πετυχημένης ανάδειξης της πόλης. Η ποιοτική διαβίωση, δε, σε μία περιφερειακή πόλη είναι ίσως από τα πιο αποτελεσματικά κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στις επαρχιακές πόλεις και να ενισχυθεί η τάση της αποκέντρωσης.

Επειδή, λοιπόν, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους εξασφαλίζει το ευ ζην των πολιτών,

Επειδή, στα αστικά κέντρα οι παιδικές χαρές αποτελούν το μόνο χώρο για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά,

Επειδή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις παιδικές χαρές, καθώς αφορούν την ασφάλεια των παιδιών μικρής ηλικίας,

Επειδή, οι παιδικές χαρές, οι ελεύθεροι χώροι, τα πάρκα, και η ορθή και επαρκής πεζοδρόμηση συνθέτουν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πόσες είναι οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές του Δήμου Ξάνθης και αν υπάρχουν προτάσεις πιστοποίησης ή δημιουργίας νέων παιδικών χαρών;

Ποια είναι επακριβώς τα κριτήρια για την πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς και ποιος ο φορέας υλοποίησης της πιστοποίησης;

Προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνα για τα αίτια του περιστατικού και σε έλεγχο όλων των πιστοποιημένων παιδικών χαρών του Δήμου Ξάνθης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές : Γιαννακίδης Ευστάθιος, Γκαρά Αναστασία, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μορφίδης Κώστας, Μουσταφά Μουσταφά, Ντζιμάνης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Ρίζος Δημήτριος.