Της Βασιλικής Μαχαίρα, από την ΕΡΤ Κομοτηνής:

Το δικό της εργαστήριο σε χώρο που της παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων στον οικισμό της Συδινής έχει αποκτήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας Ξάνθης όπου θα παράγεται πετιμέζι.
Tην εγκατάσταση της γραμμής παραγωγής του εργαστηρίου χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 70.000 ευρώ ο αγωγός ΤΑP, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών του στο Δήμο Αβδήρων, όπως τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Πετιμέζι Γεννησέας”, Αναστασία Αμανατίδου.

Η μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 3 χρόνια επικεντρώθηκε στην ευξεύρεση του αυθεντικού σπόρου του ζαχαροκάλαμου, να τον καλλιεργήσουν και να προχωρήσουν στην μεταποίηση.

Ενδιαφέρον στην Ελβετία – Θα παράξουν το πρώτο λευκό ρούμι

Η προβολή που επιχείρησε η ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω των εκθέσεων οδήγησε στην προσέγγιση ενδιαφέροντος και εξασφάλιση παραγωγής 2 τόνων που διατέθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ελβετία. Το πετιμέζι ζαχαροκάλαμου κέντρισε και το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με την γαστρονομία από την Ελβετία, όπου οι ειδικοί ερευνητές του θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το πετιμέζι στο πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο!

Όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου, ο χώρος του εργαστηρίου θα καταστεί επισκέψιμος για τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα υποδέχεται τους επισκέπτες, ως ο πρώτη μονάδα επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου σε όλη την Ευρώπη!

Το μόνο που λείπει είναι μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, προκειμένου να μπορεί να κάνει τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου ώστε να εντατικοποιηθεί η παραγωγή στα 500 στρέμματα από τα 20 που καλλιεργούνται σήμερα.  Παράλληλα θα ξεκινήσουν και συμβάσεις καλλιέργειας με τους αγρότες της περιοχής ώστε η ΚΟΙΝΣΕΠ θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Μεταποίηση.

Η κ. Αμανατίδου αναφέρθηκε και στην παρασκευή βιολογικού πετιμεζιού, από πιστοποιημένο εργαστήριο από το Σεπτέμβρη.  «Τώρα πια δεν μπουσουλάμε ως ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά θα πετάξουμε μαζί με το πετιμέζι της Γεννησέας», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αμανατίδου.

EΡΤ Κομοτηνής