Κριτική στην Αθήνα ασκεί η Άγκυρα, καταγγέλλοντας ότι το Εφετείο Θράκης απέρριψε το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων.

Ως γνωστόν, η υπόθεση της ΤΕΞ απασχολεί για περίπου 35 χρόνια τις ελληνικές αρχές, τη μειονότητα και την τουρκική διπλωματία.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η υπόθεση έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο δικαίωσε την ΤΕΞ, με συνέπεια το 2017 η ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τροπολογία που θεωρητικά θα επέτρεψε την επαναφορά της Ένωσης στο παλαιότερο καθεστώς».

«Η απόφαση του δικαστηρίου (σ.σ. της Θράκης) καταδεικνύει πως η ρύθμιση που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή δεν επαρκεί για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της Ένωσης» τονίζει η Άγκυρα, προσδοκώντας στην «εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της «τουρκικής μειονότητας» στα βιβλία των ελληνικών Αρχών».

Ζητά δε, «να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Η πλήρης ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Σε μία από τις πλέον επιφανείς μη κυβενρητικές οργανώσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές η χρήση του όρου τουρκική.

Μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και της νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίαζε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την κάλεσε να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διόρθωση αυτών των παραβιάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η ελληνική βουλή, αποδεχόμενη νομική ρύθμιση το 2017, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα στα ιδρύματα στα οποία είχε προηγουμένως απαγορευτεί η χρήση του όρου «τουρκικός» να ξανα-υποβάλουν αίτημα για καταχώρηση του ονόματός τους, ωστόσο η νομοθεσία περιλάμβανε και αρκετές εξαιρέσεις προκειμένου να μην γίνουν αποδεκτές αυτές οι ενστάσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ενός περιφερειακού εφετείου στην Ελλάδα, απορρίφθηκε η αίτηση για την εκ νέου καταχώρηση του ονόματος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι κρίνει ανεπαρκή τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε από την ελληνική βουλή για την εφαρμογή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι.

Αναμένουμε από την Ελλάδα να προβεί στην καταχώρηση των ονομάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει στις ρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».