Εν μέσω έντονης συζήτησης και πάλι για το μέλλον του θεσμού των Μουφτήδων και των προσώπων που υπηρετούν σήμερα στη Θράκη, το τελευταίο περιστατικό με την καταβολή χρημάτων από το Μουφτή Ξάνθης για τη χορήγηση βεβαίωσης για το θρήσκευμα σε υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτέλεσε νέο αρνητικό επεισόδιο ενώ το σχολιάζει με ανάρτησή του ο γνωστός Δικηγόρος Κώστας Γούναρης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μουφτής Ξάνθης αξίωσε χρήματα από τους γονείς των μειονοτικών μαθητών που ζήτησαν βεβαίαωση για το θρήσκευμά τους εξαιτίας της άρνησης του Δήμου Ξάνθης να την εκδώσει, μέχρι την παρέμβαση του τοπικού εισαγγελέα και του Υπουργείου Παιδείας. Μόλις η υπόθεση διευθετήθηκε, οι γονείς πήγαν εξαγριωμένοι στη Μουφτεία Ξάνθης με τον Μουφτή, να αναγκάζεται τελικά να επιστρέψει τα χρήματα που είχε εισπράξει.

Ο Κώστας Γούναρης είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη και των αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων αλλά και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό δικονομικού πλαισίου μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία στη Θράκη. 

Αναφέρει ο Κώστας Γούναρης:

Πριν από λίγες μέρες γράφτηκε στον τοπικό τύπο ότι γονείς υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 50 ευρώ στο Μουφτή Ξάνθης προκειμένου να λάβουν μία βεβαίωση για τα παιδιά τους, που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 20-12-2017 μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας Θράκης αναφερόμενος στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης από τους Μουφτήδες είπε κατά λέξη (από τα πρακτικά της Βουλής): «……Ο Μουφτής σε ένα μικρό γραφείο με τέσσερις, πέντε καρέκλες αποφασίζει, πληρώνεται και τους στέλνει στο καλό, δίνοντας διαζύγιο……».

Το γεγονός ότι Ευρωπαίοι Έλληνες πολίτες «υποχρεώνονται» να πληρώσουν σε μία δημόσια υπηρεσία (οι Μουφτείες εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) μήπως θα έπρεπε να προβληματίσει τους κάθε είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας;