Αναταραχή προκληθηκε στο Δήμο της Ξάνθης με την άρνησητης Διεύθυνσης του Δήμου να χορηγήσει στους υποψήφιους μαθητές των Πανελλαδικών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα τις σχετικές βεβαιώσεις για το θρήσκευμα, επικαλούμενο τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων .

Παρότι στους υπόλοιπους δήμους το ζήτημα είχε επιλυθεί με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των μαθητών, το ληξιαρχείο του Δήμου Ξάνθης αρνείται και παραπέμπει τα παιδιά στη Μουφτεία.  Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες οικογενειών η Μουφτεία αξιώνει από τους μαθητές χρηματικό αντίτιμο για την χορήγηση της βεβαίωσης ενώ αυτή δεν μπορεί να δοθεί σε παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν κάνει Θρησκευτικό γάμο , που είναι τα περισσότερα.

Πήγες του Υπουργείου Παιδείας, νωρίτερα, συμβούλεψαν τους μαθητές να μην απευθυνθούν στη μουφτεία για τη σχετική βεβαίωση ενώ και η πολιτική ηγεσία του Δήμου Ξάνθης κατέβαλε προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες,  που επικαλέστηκαν εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή του Νόμου που ισχύει από το 2004.

Τελικά μετά και από παραστάσεις δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και σχετική συνεννόηση των συμβούλων και του Μ. Φανουράκη με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο καθώς και επικοινωνία του Δημάρχου Ξάνθης με το βουλευτή Χουσείν Ζεϊμπέκ υπήρξε επαφή με την Εισαγγελία Ξάνθης και το ζήτημα επιλύθηκε. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ξάνθης έδωσε αρχικά προφορική εντολή και από την Τετάρτη και θα υπάρξει και έγγραφη ώστε να δίνονται κανονικά από το Ληξιαρχείο οι βεβαιώσεις.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνήσει τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, ακολούθως με δήλωσή του στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία όλων και την επίλυση του θέματος.