Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συγκινητική βραδιά ήταν αυτή που επεφύλαξε η παρουσίαση του βιβλίου “Οι ΑΕΚ όλου του κόσμου” του γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, στους εκατοντάδες Ξανθιώτες που βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΝΑΤΑΣΑ το Σάββατο, αψηφώντας μάλιστα το μουντιάλ αν και ποδοσφαιρόφιλοι όλοι. 

Εκτός του βιβλίου η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ΑΕΚ Κυψέλης, την ομάδα της Ξάνθης που φέρει το όνομα της ιστορικής ομάδας. Το βιβλίο, που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου αναζητεί τις 361 ομάδες με το όνομα της προσφυγικής ΑΕΚ στην Ελλάδα και τον κόσμο για το συγγραφέα, που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ενώ ο παππούς υπήρξε αθλητής της ομάδας.

Αφορμή στάθηκε η ομάδα ΑΕΚ στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, ο γνωστός οικισμός των πολιτικών προσφύγων όπου υπάρχει ομώνυμη ομάδα ενώ χρειάστηκαν 5 χρόνια έρευνας για να συγκεντρωθεί το υλικό του βιβλίου σε όλο τον κόσμο, σε μια πολυτελή έκδοση με πάρα πολλές φωτογραφίες.

Συγκίνηση για το παρελθόν της ΑΕΚ Κυψέλης

Για την ΑΕΚ Κυψέλης, το υλικό που συγκεντρώθηκε από την “ψυχή” της ομάδας Βαγγέλη Καραγιαννίδη και οι εκπλήξεις ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Μέσα από τις φωτογραφίες και κειμήλια του 1950 και μεταγενέστερων χρόνων αναζητήθηκαν οι τότε νεαροί παίκτες και σήμερα μεσήλικες ή ηλικιωμένοι που είχαν πολλά να θυμηθούν για τις παλιές εποχές της ομάδας και για τις αντιξοότητες αλλων χρόνων που η ομάδα ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού.

Ενδιαφέρουσα επίσης και η αναφορά του δασκάλου του χωριού, τη δεκαετία του ’80 Σωκράτη Ταουσιάνη για τον τρόπο που τότε όλο το χωριό βοήθησε ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο γήπεδο που, ουσιαστικά εξυπηρετούσε τρεις οικισμούς όπως και τα αρχικά της ομάδας τότε (Αμισός- Εξοχή-Κυψέλη)

Στη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκε για πολλοστή φορά το σωματείο της ΑΕΚ Κυψέλης που κατέκτησε για άλλη μια χρονιά το κύπελλο ήθους της ΕΠΣ Ξάνθης. Όλοι οι παριστάμενοι και οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην κεφαλαιώδη και πολυσχιδή συνεισφορά του Βαγγέλη Καραγιαννίδη, στην ανασυγκρότηση του σωματείου. Όπως είπαν, η άοκνη προσφορά του δεν περιορίζεται μόνο στις αγωνιστικές επιτυχίες και το ήθος αλλά δίνει εξίσου βαρύτητα στην εθελοντική και την κοινωνική διάσταση ενός αθλητικού-πολιτιστικού-μορφωτικού σωματείου.

Το δώρο του Νίκου Αγγελίδη για τους Ξανθιώτες

Ο συγγραφέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία στην τοπική ΑΕΚ να ξετυλίξει τις δικές της μνήμες μαζί με το βιβλίο για το δικέφαλο αετό, που ήταν και το στόχος του. Η έκπληξη που επεφύλαξε ο Νίκος Αγγελίδης ήταν μια φανέλα της φετινής πρωταθλήτριας ΑΕΚ, υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες της ομάδας, που δώρισε στην ΑΕΚ Κυψέλης και έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά.