Με τη συμμετοχή Θρακιωτών από την Ελλάδα και για πρώτη φορά, συλλόγων από το Εξωτερικό, πραγματοποιείται στην Ξάνθη το προσεχές Σαββατοκύριακο, το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα που διοργανώνει ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης εξέφρασαν τη χαρά τους και την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της διοργάνωσης

Εμφανώς συγκινημένος που η συνάντηση φιλοξενείται φέτος στη Θράκη και “κάθε φορά που περνά το Νέστο”, ο Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Λευτέρης Χατζόπουλος, που αναφέρθηκε στον τρόπο που γεννήθηκε και προχώρησε η ιδέα του Πανελλήνιου Ανταμώματος  πριν από 10 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Α. Πολυμένης αναφέρθηκε στην ιδέα του Συλλόγου αλλά και την ετοιμότητά του για τη διοργάνωση καθώς και την άμεση συνεργασία του Δήμου και του Κέντρου Πολιτισμού προκειμένου να υποβληθεί υποψηφιότητα και να γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Στο ίδιος μήκος κύματος και Ο Πρόεδρος του Κέντρου Π. Λύρατζης, που ανέφερε ότι ο Σύλλογος των Εβριτών διαθέτει εμπεριστατωμένη άποψη για την ένονια του πολιτισμού και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει.

Την υποστήριξη του Δημάρχου Ξάνθης και την πίστη για επιτυχία του Πανελλήνιου Ανταμώματος μετέφερε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Αλεξία Γκιρτζίκη που αναφέρθηκε στην τιμή που αναλαμβάνει στους ώμους της η Ξάνθη με τη διοργάνωση κάνοντας λόγο για σημαντική υπενθύμιση της καταγωγής σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ευχήθηκε στα 20χρονα του θεσμού, η διοργάνωση να επιστρέψει στην Ξάνθη και τόνισε ότι η Ξάνθη αναδεικνύει διαρκώς την πολυπολιτισμικότητα και την ετοιμότητά της διοργανώνοντας διάφορα πανελλαδικά ανταμώματα για όλες τις εθνοτοπικές ομάδες της χώρας με μεγάλη επιτυχία.

Στο Φ.Αμοιρίδης μεταφέρθηκε η κεντρική εκδήλωση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, χορούς και άλλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία ενώ η κεντρική εκδήλωση με τα δρώμενα, τους χορούς και το παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι όλων των συλλόγων θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στο Κλειστό “Φίλιππος Αμοιρίδης” όπου μεταφέρθηκε από το γήπεδο της Ξάνθης λόγω κακοκαιρίας.Το αντάμωμα έχει τίτλο “1.000 χρώματα, 1.000 χοροί”.

Στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης όπου έγινε η Συνέντευξη φιλοξενείται Έκθεση Παραδοσιακής Θρακιώτικης Φορεσιάς από τη συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη.