Ικανοποιημένος από την ψήφιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου εμφανίζεται ο Μενέλαος Μαλτέζος, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «είναι ένα μέτρο που οι νησιώτες το δικαιούνταν» μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε πως για πολλά χρόνια η νησιωτική Ελλάδα διεκδικούσε ένα τέτοιο μέτρο.

Με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου θεσμοθετείται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, με αυτό της χερσαίας μεταφοράς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να βοηθήσει τον κάτοικο του νησιού να νιώσει ότι δεν είναι πολίτης β΄ κατηγορίας και παράλληλα στο να δημιουργήσει κίνητρα ώστε ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να μείνει και να δραστηριοποιηθεί στο νησί του.

Από τον Ιούλιο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά της χώρας, ανάμεσα στα οποία και η Σαμοθράκη. Έτσι, αναμένεται πως για το τελευταίο και μόνο εξάμηνο του 2018, αν μια 4μελης οικογένεια κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται θα ωφεληθεί: 526 ευρώ, το εξάμηνο. «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο λύνει ένα πρόβλημα χρόνων των πολιτών που διαβιούν στην νησιωτική Ελλάδα.» δήλωσε ο κος Μαλτέζος σημειώνοντας πως Θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μετακινούνται πιο άνετα από το νησί προς τα λιμάνια προορισμού.

«Υπήρχε το πρόβλημα της δυσκολίας πρόσβασης των νησιωτών στις χώρες καταγωγής τους από την Ηπειρωτική Ελλάδα προς τα εκεί. Λύνει αυτό το ζήτημα, ελαφρύνει το βάρος των πολιτών από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Παρά το γεγονός ότι θα πρέπει ο μειωμένος ΦΠΑ να μείνει ως αίτημα, να το διεκδικήσει η Ελληνική Πολιτεία.» δηλώνει ο κος Μαλτέζοςσημειώνοντας παράλληλα πως τα 526 ευρώ, το όφελος δηλαδή της μέσης οικογένειας το πρώτο εξάμηνο, του χρόνου θα είναι διπλάσιο. Ουσιαστική «ανάσα» για τους κατοίκους, αν αναλογιστεί κανείς ότι το νησί της Σαμοθράκης ( τον περασμένο Σεπτέμβριο) υπέστη μια σημαντική καταστροφή με τον πρόεδρο να δηλώνει αναφερόμενος σ΄αυτή τη δοκιμασία ότι «Μπήκε σε σειρά η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ευελπιστώ ότι θα λυθούν.»

Της Μ. Νικολάου. Από την ΕΡΤ Κομοτηνής