Δεν είναι εύκολη όπως φαίνεται η εξεύρεση κοινού βηματισμού κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης, συλλόγων, επιχειρήσεων και Δήμου ενόψει των Γιορτών Παλιάς όσο και γενικότερα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού.  Αυτό αποδείχτηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος για την αναβίωση και προστασία της Παλιάς Πόλης το απόγευμα της  Τετάρτης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από την πλευρά των κατοίκων τα προβλήματα στη διάρκεια του θεσμού, εκτέθηκε το παρελθόν και το παρόν των Γιορτών καθώς και ένας στόχος για το μέλλον ενώ η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων ανέδειξε σημεία συμφωνίας αλλά και σημεία έντονης διαφωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τελικά μόλις τρεις Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ενεργοί πολίτες και άλλοι δραστηριοποιούμενοι στον οικισμό καθώς και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους εντοπίζουν μια παρακμή στο θεσμό και απώλεια του πολιτιστικού του χαρακτήρα και της ευγένειας ενώ διατυπώνουν το αίτημα για ένα κανονισμό των Γιορτών. Ο Δήμος από την πλευρά του συμφωνεί αλλά σημειώνει ότι πρέπει το Κέντρο Πολιτισμού να έχει την πρωτοβουλία και όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρώτους τους κατοίκους, να συμβάλουν σε αυτό. Σύμφωνα με τον Π. Λύρατζη, αυτό που δεν μπορεί να  αλλάξει είναι η παιδεία των πολιτών και αυτό είναι ζήτημα συλλογικής ευθύνης ενώ απαιτείται συνολικό πλαίσιο για όλο το χρόνο στον οικισμό.

Έκθεση τοπικών προϊόντων από το Επιμελητήριο

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο, όπως επεσήμανε ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Παμπουκίδης, θα επιχειρήσει τη στις φετινές Γιορτές να κάνει μια έκθεση για την ανάδειξη όλων των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει το θεσμό. Πάντως και ο Χ. Παμπουκίδης διαπιστώνει δυσκολία όλων των πλευρών στο διάλογο.

Σημαντική παράμετρος που τέθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, όπως ο Ν. Ανταμπούφης, είναι πως η συζήτηση δεν πρέπει να διολισθαίνει σε ακραίες απόψεις, είτε για αποβολή κάθε δραστηριότητας είτε για πλήρη ασυδοσία, αλλά να αναζητείται κοινός τόπος, κάτι με το οποίο συμφώνησαν τόσο ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Παλιάς Πόλης Κ. Κουρτίδης όσο και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζης.

Κάτι με το οποίο συμφωνεί η Πρόεδρος των Απαράδεκτων Ερασμία Μεταξά, που σημειώνει ότι υπάρχει βάση σε όσα αναφέρουν οι κάτοικοι αλλά διαπιστώνει δυσκολία όλων των πλευρών να συνεννοηθούν. Οι μόνοι σύλλογοι που παραβρέθηκαν ήταν, εκτός από τους Απαράδεκτους, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και οι Βάτραχοι.