Οι κατηγορίες για πολιτική δίωξη στη ΔΕΥΑΞ σε βάρος της πρώην Διευθύντριας είναι σοβαρές και η παρουσία όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν είναι αμελητέες. Από την πλευρά της ΔΕΥΑΞ αναφέρεται ότι δεν συμμερίζεται τις κατηγορίες και εμμένει στον υπηρεσιακό χειρισμό της υπόθεσης ενώ επισημαίνεται ότι δεν παραπέμφθηκε με το ερώτημα της απόλυσης αλλά το Δ.Σ. μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ή καμία ποινή.  

Το ζήτημα,  είναι ιδιαίτερα λεπτό καθώς, αναγκαστικά, έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα της υπαλλήλου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ότι στη ΔΕΥΑΞ υπάρχουν τρεις περίοδοι, πριν-κατά τη διάρκεια-μετά τον Μ.Τσέπελη, είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο. Το θέμα είναι αν κάποιος συνδέει την υπόθεση με αυτούς τους διαχωρισμούς ή όχι. Εκεί εδράζεται η κατηγορία της “πολιτικής δίωξης” από την αντιπολίτευση, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αναδεινύει το ζήτημα και, προφανως, θα φτάσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι παρατάξεις του Δήμου ήταν μεν παρούσες όπως και το Εργατικό Κέντρο όπου ανήκει η ΔΕΥΑΞ ως επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου, αντί της ΑΔΕΔΥ. Όμως έλειψαν αυτοί που, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιμένε κάποιος να είναι πρώτες εκεί, δηλαδή η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ και το σωματείο των εργαζομένων…

Τέλος, την περίπτωση να παίζουν ρόλο τα πολιτικά φρονήματα της υπαλλήλου στην υπόθεση -που υπονοήθηκε από κάποιες πλευρές- δεν θέλουμε ούτε καν να τη σκεφτόμαστε εν έτει 2018 και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα σκεφτούν έτσι σήμερα. Καλύτερα να παρακολουθήσουν όλοι νηφάλια την υπόθεση και από το αποτέλεσμα να εξαγάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Άλλωστε, σε επίπεδο νομικής υποστήριξης, ΔΕΥΑΞ και υπάλληλος εκπροσωπούνται από πολύ καταρτισμένους και γνωστούς δικηγόρους.

“Κόντρες” είχαμε και στο θέμα των συμβάσεων των Παιδικών Σταθμών με μηχανικούς για την εναρμόνιση με τις νέες προδιαγραφές που απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν από την Τεχνική Υπηρεσία.  Ως προς την ουσία απομένει να διευκρινιστεί αν εμφανίστηκε έγγραφο στην Επίτροπο,  το οποίο δεν το έχει παραλάβει η Τεχνική Υπηρεσία και αν έχει ημερομηνία 31-12-17 όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα αυξάνεται το πολιτικό θερμόμετρο στο Δήμο.

Μια περίοδος ψυχρότητας μεταξύ των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και των Συλλόγων, των επαγγελματιών και άλλων φορέων φαίνεται ότι λήγει με τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση που αποδεικνύει ότι επιδιώκει το διάλογο και τη συνεργασία και διοργανώνει ημερίδα για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Και η άλλη πλευρά όμως, Κέντρο Πολιτισμού και Σύλλογοι, στηρίζουν την πρωτοβουλία και θα συμμετάσχουν.

Πρακτικά, η αναζήτηση ενός μοντέλου για τις Γιορτές και γενικά για τον οικισμό που θα είναι βιώσιμο (μαγική λέξη) πρέπει να απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και τους καθημερινούς επισκέπτες του παραδοσιακού οικισμού. Όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη για την Παλιά Πόλη, είναι ευτύχημα ότι παρουσιάζει τέτοια άνθηση αλλά πρέπει να διατηρήσει το χρώμα τους χωρίς να “κουράσει” και να συνεχίσει με ήπια ανάπτυξη.

Και να μην ξεχνάμε ότι είναι προτιμότερη η εικόνα με αναπτυγμένα λίγα τραπεζοκαθίσματα σε κάποιους δρομους και σε λογικά πλαίσια παρά αυτοκίνητα, παράνομα παρκαρισμένα. Όταν οι κάτοικοι δεν απαιτούν “να φύγουν όλοι” και όταν οι επιχειρηματίες και οι σύλλογοι δεν ευνοούν την ασυδοσία, τότε κάποια κοινή συνισταμένη μπορεί να βρεθεί μέσα από το διάλογο. Και αφού αποφασίσουν ότι θα μετρούν όλοι με τον ίδιο “κανόνα” τα πράγματα. Το καλύτερο για όλους αυτός ο κανόνας να είναι η λογική.

Ιδιαίτερα σημαντική η εξιχνίαση των δύο διαρρήξεων σε οχήματα στην πλαζ Μυρωδάτου για δύο λόγους. Τόσο γιατί μια 15χρονη κοπέλα και ένας παραθεριστής κατήγγειλαν αμέσως και έδωσαν στοιχεία στις αρχές όσο και γιατί η Αστυνομία ενήργησε άμεσα και σε λίγες ώρες συνέλαβε τους δράστες. Η άμεση εξιχνίαση συντελεί στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ειδικά στην τουριστική περίοδο είναι πολύ σημαντικό οι παραλίες της περιοχής να παραμένουν ασφαλείς για τους επισκέπτες τους.

Καλοκαίρι ενόψει (λέμε τώρα) και η στήλη ως συνήθως εγκαταλείπει το διαδίκτυο για την απαραίτηση ξεκούρασ. Ξανά μαζί λοιπόν όταν το ενδιαφέρον θα φύγει από τις παραλίες και θα ανεβεί στην Παλιά Πόλη. Καλό καλοκαίρι