Με μηνιγγίτιδα τύπου Β διαγνώστηκε, έπειτα από ταυτοποίηση, το μικρό αγοράκι από την Κομοτηνή που νοσηλεύτηκε πριν δυο βδομάδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, καθώς πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε σπασμούς σε ολόκληρο το σώμα του και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω παρακολούθηση.

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά την Ελλάδα αυξάνονται δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε γονείς και παιδιάτρους, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ένα κοριτσάκι 8 μηνών από την Κρήτη έχασε την ζωή του επίσης από Μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Υπενθυμίζοlεται ότι ο τύπος Β είναι ο επικρατέστερος τύπος μηνιγγίτιδας, καθώς και ότι η νόσος είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες και ύπουλες, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πηγή: onmed.gr