Μια απάτη με θύματα ιδιοκτήτες και αγοραστές αυτοκινήτων έφτασε στο ακροατήριο του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης την Παρασκευή. Κατηγορούμενα δύο αδέρφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 20 μηνών ο καθένας για το αδίκημα της άσκησης υπαίθριου εμπορίου, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Οι δυό τους έπαιρναν από ανυποψίαστους τα ΙΧ με πρόσχημα την απόσυρση, στη συνέχεια τα εξέθεταν σε πεζοδρόμια σε χαμηλές τιμές, και τα πουλούσαν σε υποψήφιους αγοραστές χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική προέλευση του αυτοκινήτου. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από μυνητήρια αναφορά του σωματείου εμπόρων αυτοκινήτων.

Τι κατέθεσαν τα θύματα

Μια γυναίκα από την πλευρά των θυμάτων ανέφερε στο δικαστήριο πως είδε το όχημα σε πεζοδρόμιοκαι ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει όμως αφού πλήρωσε χρήματα και άκουσε διάφορες προφάσεις μέχρι να παραλάβει την άδεια, διαπιστωσε ότι το όχημα φερόταν να είναι κλεμμένο. Αντίστοιχα και μια κυρία που έδωσε το όχημά της με πρόσχημα ότι οι κατηγορούμενοι θα τα περνούσαν ΚΤΕΟ και στη συνέχεια θα τα απέσυραν, ειδοποιήθηκε από τις αρχές ότι το όχημά της κυκλοφορούσε παράνομα ενώ της επιβλήθηκε υπέρογκο διοικητικό πρόστιμο 13.000 ευρώ.

Εκτός από τα θύματα στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων Γιάννης Αθανασιάδης, από όπου ξεκίνησε η δίωξη και των κατηγορουμένων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, αποδείχτηκε ότι οι ενέργειες των δύο κατηγορουμένων ήταν παράνομες ενώ συμβουλεύει το κοινό να είναι υποψιασμένο σε υπαίθριες αγορές και να εμπιστεύεται τους επίσημους εμπόρους αυτοκινήτων.

Το δικατήριο επέβαλε την ποινή, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση ενώ οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν ερήμην.

O I. Aθανασιάδης και πολίτες που έπεσαν θύματα στην υπόθεση