Δηλώσεις για το θέμα της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ και την καθυστερημένη ενημέρωση του Πανεπιστημίου, έκανε στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Σπύρος Ραψομανίκης.

«Δεν ενημερώθηκα στην ώρα μου ή σε κατάλληλη στιγμή, θα έπρεπε οι δειγματολήπτες να κάνουν δειγματοληψία για αιωρούμενα σωματίδια για αυτή τη ρύπανση. Κλήθηκα από τον Αντιπεριφερειάρχη το μεσημέρι της Δευτέρας για να τοποθετήσω δειγματολήπτες στην περιοχή του κάμπου της Ξάνθης» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης «Ήμαστε ήδη αρκετά 24ωρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, άρα ό,τιδήποτε έχει συμβεί όσον αφορά τη διασπορά αυτών των ρύπων δεν έχει καταγραφεί ολικώς.»

Θα ληφθούν δείγματα από τη γής στη γύρω περιοχή

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής, θα χρειαστεί να ληφθούν χωμάτινα δείγματα από τη γή σε τέσσερα σημεία γύρω από το ΧΥΤΑ και αυτά είναι τα πιο κρίσιμα δείγματα σημειώνοντας ότι  «θα έπρεπε να έχουμε κινητοποιηθεί νωρίτερα».

Όπως σημειώνει τα δείγματα που λαμβάνονται θα εξεταστούν για την πιθανότητα ύπαρξης, κυρίως, διοξινών και φουρανίου, με την αυστηρότητα που επιτάσσει η νομοθεσία και για τα αποτελέσματα θα χρειαστούν  μερικές εβδομάδες.